В Україні стартував європейський тиждень тестування на ВІЛ

Новини України

В Україні з 13 по 24 травня 2019 року пройде європейський тиждень тестування на наявність ВІЛ-інфекції.Про це йшлося під час акції, присвяченій Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІДу.

Учасники заходу поінформували, що цього року Всесвітній день пам’яті присвячено посиленню боротьби за здоров’я та права пацієнтів. Підкреслювалося, що на сьогодні при ранньому виявленні та відповідній терапії ВІЛ-позитивні люди можуть жити повноцінним життям.

За словами директора Центру громадського здоров’я МОЗ Володимира Курпіти, у рамках європейського тижня тестування можна буде перевірити свій ВІЛ статус.

  • У Києві та інших міста України працюватимуть пересувні лабораторії, які можуть виявити ВІЛ статус усього за 15 хвилин. Мільйони ВІЛ-інфікованих людей у світі живуть повноцінним та здоровим життям, однак, для цього треба дві умови – своєчасне діагностування та систематичне вживання ліків. В Україні сьогодні є всі матеріальні умови для профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції, однак, наша країна й досі посідає одне з лідируючих місць в Європі за поширенням ВІЛ-інфекції,– сказав Курпіта.

Директор ЮНЕЙДС в Україні Роман Гайлевич заявив, що у світі істотно знижуються показники поширеності та смертності від СНІДу.

«За останні 10 років поширеність ВІЛ-інфекції в світі знизилася вдвічі, однак, досі ВІЛ-інфіковані зазнають осуду, стигми та дискримінації. Це заважає людям своєчасно звертатися по допомогу та розпочати лікування»,- зазначив Гайлевич.

Під час акції всі охочі мали можливість пройти експрес-тест на наявність ВІЛ-інфекції у спеціальній мобільній лабораторії. Також під час акції відбувся флешмоб «ЛікиВідБайдужості».

Як повідомлялося, Україна сьогодні посідає провідне місце серед країн європейського регіону за кількість ВІЛ-позитивних людей, на початок 2019 року в Україні проживає близько 200 тисяч ВІЛ-інфікованих. З 1987 по 2018 роки в Україні зафіксовано 48 тисяч 456 випадків смерті від СНІДу. Основним шляхом передачі ВІЛ в Україні залишається статевий – 65,5 відсотка. Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *