Віницьких боржників відключатимуть від комунальних послуг через 30 днів після попередження

Новини Вінниці

Вінничан, які не гаситимуть борги за «комуналку» зможуть відключати від «благ цивілізації» по закінченню 30 днів з моменту отримання попередження про заборгованість. Як пояснив директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Волков, таке правило вступило у силу з 1 травня, разом із набуттям чинності закону «Про житлово-комунальні послуги».  

За словами посадовця, відтепер «комунальники» мають право обмежити або припинити надання послуг таким боржникам (крім послуг з постачання та розподілу електричної енергії та природного газу). При цьому, на боржників лягає зобов’язання сплачувати пеню.

  • У разі несвоєчасної оплати «комуналки» споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги, – заявив пан Волков

Крім того, вступили в силу нові моделі організації договірних відносин щодо надання комунальних послуг. Так, відтепер існуватиме три моделі організації договірних відносин щодо надання комунальних послуг: індивідуальний договір, колективний договір, договір з ОСББ як колективним споживачем. Обирати, за якою моделлю укладати договори, – право самих співвласників багатоквартирного будинку. Починаючи від 1 травня 2019 року, споживачам дається рік, щоб укласти індивідуальні чи колективні договори з постачальниками послуг, однак поки що все залишається без змін, оскільки відсутні типові договори для укладання. 

За матеріалами: http://www.vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *