На День Європи у Вінниці розгорнуться «кримськотатарські» локації

Новини Вінниці

У День Європи, 18 травня,  на вінницькому Майдані Небесної Сотні в рамках проекту «Україна, освячена горном» розгорнеться пізнавальна локація. Зазначається, що вона буде уособлювати єдність кримських татар та українців. Локація складатиметься із декількох виставок, зокрема на майдані розмістять експозиції до Дня боротьби за права кримськотатарського народу, який щорічно відзначається 18 травня (у річницю депортації кримських татар радянським тоталітарним режимом 18-21 травня 1944 року).

  • Крим – це Україна! Тому саме на цьому майданчику, де буде представлена звичаєва культура і традиції українського народу, – буде представлений і Крим. Ми вперше робимо такий проект, він буде у форматі фотографічних, історичних виставок та анотацій, книжкових ілюстрацій від Централізованої бібліотечної системи, а також за участю представників історичної спільноти міста, – цитує сайт міської ради слова  директора департаменту культури Максима Філанчука

На тому самому місці містяни та гості Вінниці зможуть долучитись до меморіального проекту «Хайтарма. Повернення». Цей проект буде присвячений Дню боротьби за права кримських татар. Тисячі вінничан зможуть проникнутись трагедією цілого народу, дізнатись історичну правду про сталінські репресії проти кримських татар, згадати про сучасних бранців Кремля. Виставка «Українські бранці Кремля. Портрети політв’язнів окупованого Криму» презентує відвідувачам 18 стендів із портретами 71 політв’язня окупованого Росією Криму. Мета виставки – розповісти про незаконно затриманих та засуджених російською владою українців та кримських татар і нагадати про долю політичних бранців, яких Кремль утримує за ґратами за проукраїнську позицію.

Ще одна експозиція – «Символи депортації». На шести стендах буде презентовано основні відомості з історії депортації кримських татар у травні 1944 р. Також там можна буде побачити речі та об’єкти, які стали символами депортації – Коран, грудку землі, вагон. Також презентуватиметься виставка книг на тему депортації кримськотатарського народу, підготовлена Вінницькою центральною міською бібліотекою імені І.Бевза.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *