Найбільше людей у світі вбиває не куріння і навіть не високий тиск, а неповноцінне харчування, зокрема багато солі в раціоні. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.
Денна норма солі для людини, яка не має серйозних проблем зі здоров’ям, становить 6 грамів. Це близько однієї чайної ложки, але зазвичай ми перевищуємо її майже вдвічі. Для дітей норма ще менша: від 1 до 3 років — 2 г на день, від 4 до 6 — 3 г; а від 7 до 10 років — 5 г.
Супрун перерахувала поради, як зробити їжу менш солоною, більш корисною та смачною:
1. Їжте домашню їжу та будьте обережні з фаст-фудом
Так, сендвічі з ресторанів фастфуду чи інші закуски можуть містити майже денну норму солі. Особливо багато її у сміттєїжі — в піці, хот-догах, спагетті із соусом, копченому м’ясі та стравах з кетчупом. Якщо їсте щось із цього, стежте за своїм раціоном протягом дня та намагайтеся уникати солоної їжі.
Крім того, високий вміст солі може бути в продуктах, які не здаються солоними на смак. До прикладу, це мафіни, енергетики, спортивні напої чи зернові сніданки. Уважно читайте вміст цих продуктів на етикетках. Якщо сіль або натрій зазначені на початку — їх тут багато. Радимо відмовитися від таких продуктів.
2. Їжте більше овочів та фруктів і віддавайте перевагу свіжим продуктам
Заповніть половину своєї тарілки фруктами та овочами. Нашому організму потрібно значно більше калію, аніж натрію. Фрукти та овочі добре задовольняють цю потребу.
“Напівфабрикати чи вже готові страви містять набагато більше солі, ніж їхні інгредієнти. Перевіряйте етикетки та обирайте продукти, які містять не більше 300 мг солі на порцію. Ви також можете бути здивовані, що є продукти, які містять багато натрію, але не мають солі у складі. Це тому, що вони містять інші форми натрію, наприклад, глутамат натрію, цират натрію чи питну соду (гідрокарбонат натрію)”, – радить Супрун.
Також вона рекомендує купувати свіжі продукти на ринках у фермерів чи місцевих маркетах, не забувати про сезонність.
3. Поступово заохочуйте себе до змін
- Почніть зі зменшення порцій — так ви автоматично зменшите і кількість калорій, і кількість солі. Можна керуватися доволі простим правилом: чим більше у страві калорій, тим більше в ній солі, – розповіла в.о. глави МОЗ.
Вона додала, що необхідно тренувати харчові рецептори. Дослідження доводять, що ми можемо змінювати свої харчові звички, отже, і привчити себе насолоджуватися несолоною їжею.
- Спробуйте міксувати страви зі своєю звичною кількістю солі та зменшеною. Із часом ви перестанете помічати різницю. Наші смакові рецептори майже не здатні розрізнити зменшення солі на чверть, – радить виконувач міністра охорони здоров’я.
Крім того, позбутися солі та, водночас, надати стравам нових смаків допоможуть спеції, сухі та свіжі трави, часник, імбир, цитрусові, вино та оцет. Також краще споживати йодовану сіль, оскільки у багатьох українців спостерігається помірний дефіцит йоду.
- Традиційні продукти з високим вмістом солі замінюйте більш корисними альтернативами. Замість бульйонних кубиків готуйте домашній бульйон, замініть білий хліб на цільнозерновий, готові солоні приправи та соуси замініть приготованими власноруч, – підсумувала Супрун.
Джерело: УНІАН