У Тибеті знайшли останки людей, що жили 160 тисяч років тому

Новини Світу

Останки денисовської людини вперше виявили на Тибетському плато в центральній частині Китаю. Про це повідомляє The New York Times, передає «Новое время».

Досі скам’янілості цього давнього виду людини були виявлені тільки в одній Денисівській печері в Сибіру. Відкриття припускає, що денисівці жили на більшій частині території Азії.

У 1980 році буддійський чернець в Тибеті увійшов у священну печеру для молитви. На підлозі він знайшов половину людської щелепної кістки з двома зубами. 1 травня 2019 року група вчених повідомила, що викопні останки належали 160 000-річному денисівцу – представнику таємничого виду людей, зниклих близько 50 000 років тому.

Вчені взяли зразок дентину з зубів і визначили його структуру. Після цього і з’ясувалося, що найбільш близький до щелепи з тибетської печери геном денисівців з Алтаю. Ця щелепа дуже масивна, виступ підборіддя відсутній.

Скам’янілість є першим свідченням того, що цей вид був знайдений за межами Денисової печери в Сибіру, що підтверджує теорію про те, що ці родичі сучасних людей колись жили в значній частині Центральної і Східної Азії.

Нова скам’янілість демонструє, що денисівці були надзвичайно витривалі, здатні витримувати суворі умови на тибетському плато на висоті 10 700 футів (понад 3 км), використовуючи тільки прості кам’яні знаряддя.

Знахідка також припускає, що денисівці розвинули генетичну адаптацію до великих висот, а сучасні тибетці успадкували ці гени.

  • Наші результати показують, що архаїчні гомініди займали Тибетське плато в епоху середнього плейстоцену і успішно адаптувалися до високогірного гіпоксичного середовища задовго до регіональної появи сучасної людини розумної, – підкреслюють автори роботи.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *