Вінницьким автомобілістам: змінилася процедура проведення техогляду

Новини Вінниці

В Україні з 1 травня 2019 року оновлено формат документа, що підтверджує успішне проходження транспортним засобом перевірки технічного стану.

Про це повідомляє прес-служба Головного сервісного центру МВС.

Відтепер паперовий бланк протоколу буде видаватися водієві у комплекті зі самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації. Водій повинен закріпити цю мітку в правій верхній частині вітрового скла зсередини.

Як зазначили в МВС, таке нововведення дозволить зменшить ризик фальсифікації протоколів ОТК.

Також це полегшить роботу контролюючим органам: вони зможуть перевіряти, чи допущено транспортний засіб до участі в дорожньому русі на відстані – інформацію зі самоклейної мітки можна буде зчитувати за допомогою спеціального технічного устаткування.

Перелік суб’єктів ОТК транспортних засобів дивіться на сайті Головного сервісного центру МВС.

Нагадаємо, що згідно із Законом “Про дорожній рух”, обов’язковому технічному контролю підлягають:

легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів із метою отримання прибутку;

вантажні автомобілі та причепи до них;

автобуси та спеціалізовані транспортні засоби, що перевозять небезпечні вантажі;

таксі.

Водночас не підлягають ОТК:

легкові автомобілі усіх типів, марок і моделей та причепи до них;

мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби;

легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни із строком експлуатації до двох років.

технічні засоби для агропромислового комплексу, визначені Законом “Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України”.

ОТК транспортного засобу передбачає перевірку його технічного стану: системи гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин і коліс, світлопропускання скла, газобалонного обладнання тощо.

На кожний транспортний засіб, що пройшов ОТК і визнаний технічно справним, складається протокол перевірки, який видається водію транспортного засобу.

Зміни в порядку проведення ОТК затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 р. № 46, що було опубліковано 7 лютого 2019 р. та яка набуває чинності через три місяці з моменту публікації. 

Джерело: Економічна правда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *