У Вінниці Мобільна бригада допомагатиме постраждалим від домашнього насильства

Новини Вінниці

У липні 2019 року при Вінницькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розпочне діяти Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Її послуги будуть безплатними. Рішення про створення такої бригади сьогодні, 26 квітня, затвердили на сесії міської ради.

Мобільна бригада – спеціалізована служба підтримки людей, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Вона оперативно реагуватиме на повідомлення про насилля. Для цього потрібно буде зателефонувати за спеціальним номером (він стане відомим ближче до початку роботи служби) або ж на 15-60 диспетчерам «Цілодобової варти». 

До бригади зможуть звертатись не лише самі постраждалі, а й ті, хто став свідком насилля. У її складі працюватимуть фахівці з соціальної роботи та психологи. За необхідності, до неї долучатимуть представників служби у справах дітей, закладів освіти, охорони здоров’я, поліцейських та інших спеціалістів. 

Мобільна бригада надаватиме фахові консультації телефоном, виїжджатиме до місця перебування постраждалих, або туди, куди вкаже людина, яка звернулась. Також консультації будуть проводитись у приміщенні Вінницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Основними завданнями мобільної бригади є реагування та надання психологічної або соціально-психологічної допомоги постраждалим, зокрема, шляхом кризового та екстреного втручання.  Також – інформування щодо медичних, соціальних, психологічних, правових послуг, які люди можуть отримати для подолання наслідків насильства, та щодо інших спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.

Представники бригади роз’яснюватимуть постраждалим їх права, визначені законом, можливості отримання допомоги. Проводитимуть інформаційно-просвітницьку діяльність щодо форм, проявів та наслідків насильства, формування нетерпимого ставлення громадян до цих явищ, а також щодо заходів у сфері запобігання та протидії насильству.

Надання мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги постраждалим передбачає забезпечення необхідного обсягу послуг – це діагностика (оцінювання) психологічного стану жертви, оцінювання ризиків продовження чи повторного вчинення по відношенню до  неї насильства. 

До її завдань також належить кризове та екстрене втручання з метою негайного усунення або мінімізації наслідків насильства шляхом виклику екстреної медичної допомоги, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції, направлення та/або транспортування до притулку для постраждалих осіб, центру медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб тощо. Бригада надаватиме також психологічну допомогу, у тому числі дітям, відповідно до індивідуальних потреб.

Спеціалісти складатимуть план заходів щодо безпеки постраждалих, надаватимуть інформацію про найближчі лікувальні заклади, в яких наявні медичні набори термінової постконтактної профілактики ВІЛ/СНІДу, інфекцій, що передаються статевим шляхом, і можливості отримати постконтактну профілактику протягом 72 годин з моменту небажаного та/або незахищеного сексуального контакту (в разі потреби). Також представники бригади інформуватимуть кривдника щодо можливості за власним бажанням пройти спеціальну психологічну програму для зменшення проявів агресії у майбутньому.

За інформацією: vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *