На майдані Незалежності у Вінниці встановили гігантські писанки

Новини Вінниці

Традиційний фестиваль «Великоднє диво» розпочався сьогодні у місті над Бугом. Його окрасою стали велетенські писанки висотою майже у півтора метра. Окрім них, біля фонтану «Мушля», розташували будиночок в українському етнічному стилі та кілька тематичних експозицій локації.

Вінничани та гості міста мали можливість не лише помилуватися експозицією, але й відвідати лекторії, долучитися до майстер-класів з писанкарства у різних техніках, а на завершення взяти участь у створенні однієї з гігантських писанок. Під наглядом досвідчених писанкарок вони розмальовували великодній оберіг яскравими кольорами зеленим, жовтим, червоним, відтворюючи стародавні символи, що символізують благополуччя й достаток.

  • Сьогодні на відкриття фестивалю ми презентуємо мистецький проект «Пасхальні візерунки» – це виставка велетенських писанок. У експозиції, яку встановили на головному майдані Вінниці, представлено більше десятка розмальованих гіпсополімерних яєць, висота кожного 135 сантиметри. До розфарбовування одного із них запрошуємо долучитися усіх охочих, – сказав директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук. – Також під час фестивалю відбудуться презентації на теми: «Писанкарство: давні традиції українського народу», «Збереження та популяризація українського традиційного писанкарства», «Автентичні писанки Поділля». Лекторії і тематичні локації будуть цікаві і дорослим, і дітям, адже це традиції, які дійшло до нас від дідів-прадідів. Усі забави відбуваються в межах освітнього мистецького проекту «Великдень у різних проявах народного мистецтва.

Традиція спільно розмальовувати писанки до Великодня у Вінниці триває вже кілька років поспіль. Торік вінницькі майстри розфарбували одну гігантську писанку, позаторік – три. Загалом у колекції представлено вже 14 великодніх символів, які городяни та гості міста активно використовують для фото. Помилуватися гігантськими писанками можна буде упродовж свят.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *