В Україні завершено пілотний проект випуску е-гривні – НБУ

Новини України

Національний банк України має намір найближчим часом затвердити концепцію з імплементації норм Європейської платіжної директиви PSD2, яка ляже в основу нового закону про платіжні послуги. Крім того, завершено пілотний проект випуску українським центробанком власної цифрової валюти – е-гривні. Про це повідомляє прес-служба фінрегулятора.

  • Найближчим часом Національний банк має намір затвердити концепцію з імплементації норм Європейської платіжної директиви PSD2. Ця концепція стане основою для нового закону про платіжні послуги, розробити який планує Національний банк, – заявив директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз.

З його слів, зусилля фінрегулятора будуть спрямовані на те, щоб максимально спростити вихід на ринок для платіжних компаній.

При цьому, директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олександр Яблунівський зазначив, що інновації регулятора у платіжній сфері стосуватимуться не лише зміни законодавчого та нормативного поля.

За його словами, також НБУ зосередив свою увагу на:

– розвитку платіжної інфраструктури – модернізації СЕП (системи електронних платежів – ред.), у тому числі завдяки переходу на міжнародні стандарти (ISO 20022 та IBAN); популяризації НПС ПРОСТІР і системи ідентифікації громадян BankID НБУ;

– дослідженнях платіжної екосистеми, зокрема, можливості випуску українським центральним банком власної цифрової валюти – е-гривні (наразі такий пілотний проект завершено, триває аналіз його результатів);

– посиленні комунікацій з учасниками фінансового ринку та створенні платформи для обговорення та втілення новітніх фінтех-рішень у платіжному просторі України.

  • Загалом найважливішим для Національного банку є те, щоб споживач міг отримати зручні, зрозумілі та безпечні послуги у сфері роздрібних платежів, а збільшення конкуренції на цьому ринку сприяло зростанню доступності таких послуг, – зазначив Яблунівський.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *