Біля берегів Лівану знайшли флот Александра Македонського

Новини Світу

Група ліванських дайверів, які досліджували бухту, де було розташоване стародавнє фінікійське місто Тір, знайшла 11 затонулих кораблів. 

Припускають, що це могли бути кораблі Олександра Македонського, повідомляє Arabnews.com.

У фінікійську епоху Тір відігравав важливу роль, домінуючи в морській торгівлі. Він став також центром опору окупації персами й македонцями, зберігаючи нейтралітет. Однак Александр Великий вважав, що здобуття контролю над островом і створення там військово-морської бази є ключем до перемоги у війні, і він вирішив в січні 332 р. до н.е. завоювати його за будь-яку ціну.

  • Форма кераміки підтверджує, що знахідки давніші, ніж 332 р. до н.е., – сказав ліванський археолог доктор Джафар Фадлаллах.
  • Глиняний посуд і камінь, знайдені на цих дерев’яних кораблях, вказують на те, що вони були частиною кампанії Александра Македонського, який в 332 р. до н. е. спробував захопити місто Тір, яке тоді знаходилося на острові, – розповів Мохаммед Аль-Сарга, капітан команди дайверів, яка знайшла затонулі кораблі.
  • Згідно з підручниками історії, Александр побудував дамбу, що сполучає материк з островом. Ці судна могли використовувати для перевезення каменю, необхідного для будівництва дамби, але через перевантаження й шторми могли затонути, – додав дайвер.
  • Об’єкти знаходяться приблизно за 700 м від того місця, де був берег Тіра. Купи каміння виявлені на відстані від 50 до 200 м один від одного, і посудини, здавалося, були розбиті унаслідок зіткнення, бо не залишилося жодного цілого, – підкреслив доктор Джафар Фадлаллах.

Район, в якому дайвінг-команда виявила затонулі кораблі, – це “підводна пустеля без долин і морських водоростей за декілька сотень метрів від узбережжя Тіра”, сказав Аль-Сарга.

  • Ми не археологи, ми не можемо пояснити, що ми бачили. Наша роль полягає в тому, щоб перевіряти й звітувати перед відповідними ліванськими чиновниками й дотримуватися закону, – підкреслив керівник дайверів.

Фото: www.arabnews.com

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *