На одній з виборчих дільниць Вінниччини зафіксували видачу бюлетенів без паспортів

Новини Вінниці

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували видачу бюлетенів без пред’явлення паспорту на ДВК №050683, що у селі Жеребилівка Могилів-Подільського району.

За даними ОПОРИ, такі випадки на вказаній дільниці не поодинокі. На зауваження спостерігача голова комісії відреагував та сказав членам комісії не порушувати закон, проте вони продовжують видавати бюлетені без паспортів людям поважного віку.

Подібні порушення підпадають під  статтю158-1 Кримінального кодексу України (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз) і караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Для довідки: Відповідно до пунктів 1, 7, 8 частини 2, статті 2 Закону України «Про вибори Президента України» документом, який підтверджує громадянство України, є паспорт громадянина України, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби) та тимчасове посвідчення громадянина України. Ці документи є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях (частини 2, статті 2 Закону України «Про вибори Президента України»). Документи, зазначені у пунктах 2-4 частини другої цієї статті, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на закордонних виборчих дільницях, а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *