На Вінниччині провели «живий урок» в пам’ять про командира полку УНР

Новини Вінниці

У п’ятницю, 19 квітня, учні та вчителі Соколівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Крижопільського району вшанували пам’ять земляка, командира полку Дієвої Армії УНР Федора Нікітіна.

Втім, не лише про цю особистість як визначного воїна дізналися школярі, адже їхній увазі була представлена надзвичайно цікава лекція-історичний екскурс із циклу «Жива історія», яку підготували учасники клубу «Вінницьке історичне товариство» та міського КП «Центр історії Вінниці», який очолює відомий історик та дослідник Олександр Федоришен.

Відвідувачам розповіли про історичні військові баталії періоду Української революції,  та продемонстрували аматорський дослідницький короткометражний фільм про військове вбрання тих часів, озброєння та військову службу, а також показали зразки озброєння та військового устаткування, до речі, більшість з якого є оригінальними екземплярами.

  • Сьогоднішній «урок живої історії» присвячений незламному війську Першої Республіки. Соколівка подарувала величезну кількість уродженців-вояків Армії Української Народної Республіки, які потім мали свій досить складний, тернистий шлях. Хай ця невелика сторінка подільської історії, історії про нашу боротьбу, стане уроком нам, теперішнім українцям. Уроком пам’яті і уроком вивчених помилок, які ми в жодному разі не маємо права повторювати, – наголосив Олександр Федоришен. 

Крім того, до села привезли виставку бойової техніки від «Центру історії Вінниці» – його учасники доставили до Соколівки справжній броньований автомобіль, артилерійську гармату та знаменитий кулемет «Максим». Цю зброю ототожнюють з військовими кампаніями тих часів.

На честь вояків Армії УНР пролунала урочиста сальва.

За матеріалами: http://www.vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *