«Підтримка поранених атовців – результат реформ»: Вінницю відвідав уповноважений Президента у справах ветеранів

Новини Вінниці Статті

Вчора, 18 квітня, у Вінниці побував ветеран АТО, уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко. Під час зустрічі із волонтерами, атовцями та родичами учасників бойових дій кавалер ордену «За мужність» говорив про державну підтримку ветеранів та про виборчий процес.

Вадим був мобілізований до лав ЗСУ влітку 2014-го, служив військовим фельдшером у 128-ій гірсько-штурмовій бригаді, брав участь у боях за Щастя та Дебальцеве, поблизу якого зазнав поранення у лютому 2015-го. Поранений, без їжі та води, солдат Свириденко три дні переховувався від бойовиків на 20-градусному морозі, і зрештою, потрапив у полон. «Своїм» бійця передали із сепсисом та обмороженням 4-го ступеня. Лікарям довелося ампутувати Вадиму кисті рук та стопи ніг.

Згодом у США для Героя виготовили протези, після чого він долучився до паралімпійського руху, почав бігати та підіймати штангу. Має медалі Ігор Нескорених, долучає до спорту поранених військових з усієї України.

  • Ми захищали Україну на війні, потім на спортивних змаганнях, а зараз розбудовуємо систему реабілітації для поранених, – сказав пан Свириденко

Вадим не приховує: проблем із фізичною та психологічною реабілітацією українських воїнів ще вистачає, зокрема є великі черги у санаторії та інші оздоровчі заклади, втім система підтримки військовослужбовців, що повернулися з війни з інвалідністю, розбудовується завдяки державній політиці:

  • Те, що зараз  хлопці, які пережили важкі поранення, отримують протезування, проявляють себе у спорті та в інших галузях, мають змогу жити повним життям, це результати реформ. Щоб там не казали, але якби не були ухвалені необхідні Укази, закони, постанови, то нічого цього не було б.

Уповноважений Президента каже, що не сумнівався у своєму політичному виборі у 2014-ому році, не розчарований у ньому і зараз. Петро Порошенко, заявив Вадим, виявився гідним головнокомандувачем та сильним дипломатом, який доклав значних зусиль для збереження суб’єктності України і підвищення її іміджу на міжнародній арені:

  • Із 2014-го року, коли я пішов в АТО, а Петро Олексійович очолив нашу армію, я ніколи не вагався у своєму виборі. Весь свій військовий шлях, і після поранення, і вже після важкої реабілітація я бачив, як змінювалися армія і наше життя. І тим людям, які ще вагаються за кого голосувати, треба доносити інформацію про те, що ми напрацювали і чого досягли, донести останні аргументи. Для мене особисто вкрай важливо, хто буде головнокомандувачем, і я та моя родина голосуватимуть за Порошенка

Як людина, для якої російсько-український конфлікт став особистою драмою, Вадим Свиреденко не може не думати про відновлення миру на Донбасі. На його думку, досягти його можна лише шляхом, запропонованим Президентом Порошенком, тобто поєднавши дипломатичний тиск із посиленням обороноздатності держави.

  • Для багатьох, хто був в АТО, або в кого там були рідні, або просто для небайдужих людей війна далеко не скінчилася. Хочеться, щоб Україна наша була мирною квітучою, а перемогу ми здобудемо. Здобудемо не повномасштабною війною, а передусім дипломатичним тиском. Нам вже доволі втрат, тож на ворога треба тиснути мирним шляхом, як ми це робимо зараз

Насамкінець гість Вінниці висловив свої сподівання щодо новоствореного Міністерства у справах ветеранів України. За його словами, це вкрай важлива для учасників війни на Донбасі структура, що захищатиме їхні права і забезпечуватиме соціальну підтримку. Міністерство має отримати фінансування у червні, але чи відбудеться це поки не відомо, адже в тому ж місяці має вступити на посаду новообраний Президент, прізвище якого стане відоме за кілька днів.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *