А чим ви годуєте дитину?

Новини Вінниці

12 тисяч вінницьких дітей віком до 18 років мають хвороби серцево-судинної системи.  Понад 6 200 страждають на ожиріння. Такими є дані обласного медичного статистичного центру станом на 1 січня 2019 року.  МОЗ України наголошує: 2/3 усіх хвороб у нашій державі — від неправильного харчування. Надмірна вага у дитинстві негативно позначається на судинах і роботі серця, але зміни стають очевидними у дорослому віці. А Ви готові проаналізувати раціон своєї дитини?

Зважайте на «тарілку здорового харчування»!

Умовну тарілку здорового харчування школярам демонструють на уроках здоров’я у Вінницькому обласному дитячому кардіоревматологічному санаторії. Таку наочність варто було б мати кожній родині, адже вона переконує: правильне харчування — це смачно, доступно і просто.

  • Тарілка здорового харчування  — еталон ідеального щоденного меню, — пояснює головна лікарка санаторію Лариса Мовчан.— 50% всього, що ми вживаємо протягом дня, мають складати фрукти та овочі у свіжому, відвареному або запеченому вигляді. Чверть меню це правильні білки, тобто нежирні сорти м’яса і риби, яйця, кисломолочні продукти, горіхи. Ще 25% відведено для цільнозернових продуктів. Важливо розпочинати день з різних варіантів каші: рисової, гречаної, вівсяної. У щоденному меню також мусять бути кукурудза, ячмінь, пшениця, булгур тощо.

Дорослій людині до 50 років достатньо вживати щодня майже 2000 ккал, підліткові, який не має проблем із вагою та руховою активністю, потрібні 3500 ккал. Привчити себе їх рахувати не складно. Просто розмістить таблицю калорійності типових продуктів на видноті у кухні.  Щоденне меню дробіть на 5-6 частин: три основні прийоми та два-три перекуси. Останній —  не пізніше, ніж за 2 години до сну.   

Проведіть ревізію щоденних перекусів!

Батьки восьмирічного Матвія помітили неладне. Син почав жалітися на втому під час уроків фізкультури, уникати рухливих ігор з однолітками, робити часті перерви на відпочинок.

  • Не можна назвати сина гладким, — розповідає мамаІрина Він радше в міру пухкий. Саме тому боротися із його втомлюваністю ми вирішили за допомогою харчування. Для початку переглянули шкільні перекуси. Замість здоби, печива і бутербродів почали давати з собою банани або вітчизняні сезонні фрукти. Зараз Матвій  трішки схуд, та головне — почувається бадьоріше

А тепер порівняйте два варіанти обіду: комплекс із трьох дієтичних страв (бурячник, гречка, відварна яловичина, зелений горошок, скибка хліба та узвар) і традиційний вуличний хот-дог. Обидва містять в середньому по 360 ккал. Однак у першому випадку Ваша дитина отримує порцію енергії, що повільно насичуватиме організм, а в другому — велику кількість консервантів, барвників і швидких вуглеводів. Увесь цей багаж потрапляє до крові і повільно вбиває судини.

Отож, коли немає можливості організувати повноцінний обід, запропонуйте дитині перекусити кисломолочними продуктами, фруктами чи горіхами.

Розвивайте культуру харчування і культуру руху!

Для здоров’я однаково важливими є харчування і рух. Одне без іншого втрачає ефективність. Культуру споживання їжі та любов до фізичної активності формує оточення, а найперше  — родина. Саме тому, дбаючи про здорове майбутнє дітей, батьки мусять переглянути власні щоденні звички.

  • Простий і доступний спосіб задовольнити потребу у русі  — ходьба пішки, — радить Діна Харіна, тренерка з лікувальної фізкультури. Корисно щодня робити в середньому по 10 тисяч кроків. Це стосується як дорослих, так і підлітків. Починайте ходьбу у помірному темпі і з часом намагатися його збільшити.

Отже, запам’ятайте: найефективніша профілактика серцево-судинних хвороб під силу кожному. Допоможіть своїй дитині харчуватися правильно! Заберіть з родинного меню напівфабрикати, солодощі, здобу, важку смажену та жирну їжу. Уникайте фаст-фуду під час перекусів і ходіть пішки разом! Наважтеся на позитивні зміни вже зараз заради здорового майбутнього своїх дітей!

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *