Мільйонні інвестиції, робочі місця та якісна продукція: компанії «Дакса» та «Бунге» побудують на Вінниччині завод з переробки кукурудзи

Новини Вінниці

Агрокомпанії Дакса та Бунге, об’єднані в спільному проекті «Дакса-Бунге Україна» вкладуть 14 мільйонів доларів у будівництво заводу у селі Демківці, що у Тростянецькому районі Вінницької області. Підприємство, під яке виділено майже 3 гектари землі, спеціалізуватиметься на переробці кукурудзи на борошно та крупу. Очікується, що на виробництві зможуть працевлаштуватися близько 50 людей, при цьому сплачені заводом податки залишатимуться у бюджеті громади.

Потужності заводу дозволятимуть переробляти до 300 тонн кукурудзи на день (100 тисяч тонн на рік), а також зберігати 8,400 тоннкукурудзи, 900 тонн побічних продуктів та 1,000 тонн основних продуктів.

За словами голови Вінницької ОДА Валерія Коровія, подібні інвестиційні проекти, спрямовані на виробництво товарів з доданою вартістю, вкрай важливі для регіону і для держави. 

  • Ми повинні крок за кроком розвивати на теренах Вінницької області виробництво  товарів, які продукують додану вартість. Така продукція дає можливість ефективніше поповнювати державний бюджет, – сказав він

З тієї ж самої причини будівництво заводу має стратегічне значення для інвесторів.

  • Для нас цей проект має велике значення, оскільки компанія «Бунге» в основному займається сировиною, хоча на світовому ринку торгівля нею стає все менш прибутковою та привабливою. Всі компанії, включаючи нашу, рухаються у напрямку виготовлення товарів з високою доданою вартістю. Особливо радісно, що в цьому наші інтереси співпадають з інтересами області та держави – заявивгенеральний директор «Бунге Україна» Дмитро Горшунов

Планується, що проект буде реалізований у два етапи: до кінця року на території підприємства запрацює елеватор, а вже у 2020-ому на заводі «запустять» виробничий комплекс.

  • Оскільки наш бізнес сезонний, для нас вкрай важливо «запустити» виробництво до осені 2020-го, щоб встигнути до збору врожаю,– підкреслив гендиректор «Бунге Україна»

У компанії наголошують: на новому заводі перероблятимуть кукурудзу з Вінниччини. За словами пана Горшунова, від цього виграють як місцеві фермери, у яких куплятимуть сировину, так і підприємство, що таким чином заощадить кошти на її транспортування.

Присутність заводу на Вінниччині, зауважив керівник проекту «Дакса-Бунге» Андрій Гранатуров, стимулюватиме місцевих фермерів вирощувати високопродуктивні гібриди кукурудзи найякісніших сортів, потрібних для виробництва борошна. У «Дакса-Бунге» висловлюють готовність фінансувати фермерів, які на замовлення вирощуватимуть необхідні сорти кукурудзи. 

Зазначимо, що 80% продукції заводу буде експортуватись, а 20% – реалізовуватись на внутрішньому ринку.

Для довідки:

Група компаній «Дакса» (Dacsa Maicerias Espanolas, S.A.) – іспанський  холдинг, лідер на європейському ринку кукурудзи та рису. На 6 заводах «Дакса» щорічно переробляють близько 800 тис тонн продукції.

Група компаній «Бунге» (Bunge, ltd.) – один із світових лідерів з переробки та експорту сільгосппродукції. В Україні – чи не найбільший експортерів соняшникової олії та зернових.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *