Мешканці села Пиків у Калинівському районі розглядають можливість приєднання до Іванівської ОТГ

Новини Вінниці

Інформаційна зустріч з громадою с.Пиків Калинівського району щодо можливостей децентралізації та об’єднання громад пройшла  за сприяння Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми  «ULEAD з Європою» та Мінрегіону України.  Населений пункт межує із Іванівською ОТГ та  може приєднатися до створеної громади, відповідно до перспективного плану формування спроможних  ОТГ Вінниччини.

Група активістів с.Пиків запросила  представників Вінницького ЦРМС та Іванівської ОТГ для обговорення можливостей  об’єднання громад. Євген Шаповалов, експерт Центру з  питань децентралізації розповів мешканцям  населеного пункту про  переваги  приєднання населених пунктів до вже створених ОТГ та про можливості об’єднання громад в цілому.

  • Перспективний план, що був схвалений  Вінницькою обласною радою 5 березня , базується на створенні спроможних громад на території області.  Це означає врахування всіх критеріїв, які дозволяють у майбутньому функціонувати ОТГ та виконувати всі належні повноваження. Пиківська громада , відповідно до плану, має входити до території  Іванівської ОТГ. Поки це питання вирішує громада, адже діє ЗУ  «Про добровільне об’єднання територіальних громад», разом з тим добровільність виходить на завершальний етап, часу щоб об’єднатись було більш, ніж достатньо. 250 дітей шкільного віку, 100 – дітей  дошкільного віку та площа більше 200 кв км – це ознаки для створення окремої ОТГ.  Пиків не  має таких базових умов, тож  оптимальний вихід – приєднатись до Іванівської ОТГ, створити старостинський округ і разом господарювати. Адже  «плюс»  в тому, що фактично громада отримує вже створену структуру виконавчих органів для вирішення всіх питань функціонування  та розвитку. Громадам варто аналізувати ситуацію, бути обізнаними і обирати між «хочу» і « можу», – пояснив Євген Шаповалов. За його словами, у Калинівському районі передбачено створення  трьох ОТГ – Калинівської, Іванівської та Корделівської.  На сьогодні розпочато процес  приєднання  с. Жигалівка до Іванівської ОТГ, тож приєднання до громади с.Пиків є логічним і виправданим.

Під час  зустрічі мешканці громади ознайомились із досягненнями Іванівської ОТГ. Про це розповів  її голова  Михайло Кулик. Він  акцентував увагу на  сталому зростанні місцевого бюджету та реалізації великої  кількості інфраструктурних проектів.  Іванівська ОТГ створила  виконавчі органи,  комунальні підприємства,  має старостинський округ у с. Гущинці.

  • Ми розпочали із енергоефективних заходів, адже коли  платіжка на сплату за опалення одного закладу складає 47 тис грн, – варто впроваджувати ефективні методи . На 99%  ми поміняли систему опалення  у всіх закладах освіти, медицини. ОТГ зберегла всі бюджетні  заклади,  і на сьогодні вирішуємо питання створення власного Центру первинної медико-санітарної допомоги. Питання благоустрою  – це кошти  проектів ДФРР, спонсорів та обласного конкурсу проектів соціально-економічного розвитку.  Я прийшов  із бізнесу і на початку доволі скептично відносився до реформи, мені здавалось , що  це просто  реклама.  Але  час показав, що децентралізація – це база для позитивних змін. Ми не просимо кошти, господарюємо і заробляємо на розвиток території. Децентралізація – це реформа для села, вона працює на  людей. Звичайно, хочеться зробити все відразу, намагаємось економити, адже ціни зростають і ремонті роботи також.   Але  ПДФО залишається в нас і всі гроші  використовуються для людей – вуличне освітлення, дороги, школи, спортивні об’єкти, ми отримали можливість для позитивних змін, – зазначив Михайло Кулик.

Мешканці с.Пиків цікавились питаннями  розвитку освіти, зокрема  фінансуванням  бюджетних закладів,  досвідом  Іванівської громади з благоустрою, а також  функціонуванням медицини на селі.

  • Відбувається реформа медицини. У нашому селі є амбулаторія, але  яка її доля  у зв’язку із  скороченням закладів нам невідомо. Крім того, потрібно зясувати, яким чином і де  мешканці села отримуватимуть медичні послуги, – поцікавився  житель с.Пиків, Петро Гордієць.

На зібранні  йшлося й про перспективи отримання освітньої субвенції, адже   побоювання викликає зменшення  фінансування.

  • Сьогодні всі  послуги з  охорони здоровя  приводяться до певних стандартів, як і послуги з в освітній та інших сферах. Адже мешканці села і міста повинні мати відповідну  якість життя.  Якщо громада має достатньо коштів – вона  може фінансувати власний заклад охорони здоров’я. А от стосовно освітньої субвенції,  варто розуміти, що необ’єднані громади отримують кошти, які їм розподіляє район, на  відміну від ОТГ, які  самі розпоряджаються фінансами.  Децентралізація – це новий вид господарювання  і основна перевага її –  можливість прийняття рішень щодо розвитку території на місцях за участі жителів громад, цим потрібно скористатись, – зауважив  Євген Шаповалов.

На думку експертів Центру,  мешканці с.Пиків налаштовані на продовження   процесу приєднання до Іванівської ОТГ, який  може  бути проведений у відповідності  до законодавства,  що , в свою чергу,  передбачає  громадські слухання і прийняття певних рішень виконавчими органами на місцях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *