Вчені виявили ознаки наближення кліматичної катастрофи

Новини Світу

Потепління клімату на північному заході Канади в регіоні Юкон стало найсильнішим за більш ніж десять тисяч років.  Про це повідомляє EurekAlert!.

Дослідники Торонтського університету провели радіовуглецеве датування та аналіз ізотопного складу води зразків вічної мерзлоти на центральному торфовищі Юкона, що дозволило реконструювати середні температури за останні 13 600 років.

Шари вічної мерзлоти являють собою своєрідний запис опадів, які просочуються через торф’яний мох та грунт і замерзають на глибині 58 сантиметрів під поверхнею землі. Кожен сантиметр містить опади, що накопичилися за 20-30 років. А їхній склад залежить від опадів і температури повітря.

З’ясувалося, що в ранньому голоцені (останні 12 тисяч років) літні температури були вище, ніж у середньому голоцені. Але, потепління в індустріальну епоху виявилося безпрецедентним за весь розглянутий період часу. Поточні середні температури перевищують минулі показники майже на два градуси Цельсія.

Дані підтверджують, що зміна клімату в регіоні відбувається з винятковою швидкістю.

Дослідники вважають, що потепління може дестабілізувати вічну мерзлоту, що призведе до ще більших викидів двоокису вуглецю.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *