У Великобританії вчені виявили скам’янілі останки “Ктулху”

Новини Світу

Останки, виявлені на території британського графства Херефордшир, відрізняються прекрасним збереженням, незважаючи на свій більш ніж поважний вік – близько 430 млн років. 

Це дозволило вченим відтворити давню тварину у вигляді тривимірної моделі, передає naked-science.ru. Реконструйований вигляд відразу нагадав їм про легендарне морське божество і чудовисько з творів Говарда Лавкрафта. У своїй статті палеонтологи описують вимерлого раннього представника голотурій, названого Sollasina cthulhu.

Відразу варто сказати, що ніякої реальної загрози ні для людей, ні для близьких нам істот вони становити не могли: вимерлі голотурії досягали в поперечнику близько 3 см. Однак численні ніжки-«щупальця» робили їх досить небезпечними хижаками для дрібних істот, на яких Sollasina cthulhu полювали, повзаючи по дну силурійського моря. Скам’янілі останки вчені знімали шар за шаром, відновивши тривимірну модель цього незвичайного безхребетного, близького до сучасних морських огірків (голотурій).

  • Sollasina належала до вимерлої групи Ophiocistioidea, – пояснює один з авторів роботи, Імран Рахман з Музею природної історії Оксфордського університету, – і завдяки їй ми отримали перші дані про внутрішню будову її представників. Сюди відноситься і внутрішня кільцева структура, яка раніше ніколи не була описана, – ми вважаємо її відбитком м’яких тканин судинної системи.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *