Розвиток інвестиційного потенціалу – пріоритет сталої спроможності ОТГ Вінниччини

Новини Вінниці

Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, що створений за сприяння  Програми « ULEAD з Європою» та Мінрегіону України, надає комплексну допомогу  територіальним громадам області  за напрямками, що забезпечують стале зростання та розвиток територій. Зокрема – місцеві фінанси, муніципальні послуги, регіональний розвиток та просторове планування, децентралізація і комунікації. З огляду на пріоритетність створення спроможних громад в регіоні, фахівці Центру приділяють особливу увагу сталому економічному зростанню громад області.

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС, відвідав Ковалівську сільську ОТГ та Калинівську міську ОТГ для вивчення потенціалу розвитку території громад і спроможностей підготовки заявок на проекти розвитку, а також провів консультаційну сесію з розробки Стратегії розвитку -2030 Калинівської міської ради.

  • У рамках поїздки до Ковалівської ОТГ  відбулись три робочі зустрічі — з працівниками сільської ради, фермерами і краєзнавцями.  В ході зустрічі було обговорено можливості ефективнішого використання комунальних споруд, зокрема –  облаштування колишнього басейну під потреби гаража КП, водойм — створення рекреаційної зони, парків і пам’яток культури і підвищення туристичної привабливості громади за рахунок популяризації постаті англійського філантропа Джона Говарда, який похований на острові посеред озера в Ковалівці.

Зустріч із представниками фермерського господарства Ковалівської громади  була присвячена використанню можливостей державної підтримки аграріїв, а саме –  садівників. Головеньківські садівники є передовими в масштабах  Вінницького регіону щодо перспектив виходу яблучної продукції на ринки арабських країн і відчувають потребу придбання сортувальної лінії для яблук.

Місцеві краєзнавці, зокрема Анатолій Чернишин, добре зорієнтовані щодо туристичних переваг території громади. Одним із завдань, які можуть стояти перед громадою, є дослідження місця поховання Джона Говарда і створення туристичної мапи громади, – повідомив Юрій Войціцький.

За словами експерта, успішно просувається і розробкаСтратегії розвитку-2030 Калинівської ОТГ.

  • Члени робочої групи за участі громадськості і бізнесу напрацювали близько 60 ідей та карток  проектів для завдань для плану реалізації на 2020-2023 роки. Ідеї проектів  апрацьовані в рамках трьох стратегічних цілей розвитку грромади: економічний розвиток, покращення якості життя мешканців, просторовий розвиток і охорона навколишнього середовища, – пояснив пан  Войціцький. Він зазначив, що низка, напрацьованих Калинівською ОТГ, стосуються покращення інвестиційної складової розвитку території громади  та налагодження комунікацій між владою, бізнесом та громадськістю, а саме:
  • проведення інвентаризації вільних земельних ділянок та будівель на території громади; систематизація інформації про інвестиційні ресурси ОТГ;
  • підготовка технічної інфраструктури для інвестиційних об’єктів в громаді;
  • активізація участі осіб з інвалідністю в житті громади;
  • розробка і поширення промоційних матеріалів про переваги і сильні сторони громади;
  • запровадження бюджету участі громади;
  • проведення щорічного фестивалю гумору ім. Степана Руданського;
  • догляд і ремонт пунктів укриття в громаді при надзвичайних ситуаціях;
  • розробка схеми планування території громади;
  • покращення системи роздільного збору сміття;
  • будівництво велосипедних доріжок від с. Дружелюбівка до м. Калинівка;
  • будівництво парковочних зон в центральній частині населених пунктів громади та ін.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *