Палити відходи не будуть: на Вінниччині побудують новий сміттєпереробний завод

Новини Вінниці

У Людівці Жмеринського району побудують сміттєпереробний завод. Меморандум про спільне будівництво об’єкту, сьогодні, 9 квітня, підписали вінницький міський голова Сергій Моргунов та контент-координатор польського проекту Domat Consulting Ярослав Пасек.

За планом, завод буде побудований протягом 2-3 років спільним коштом Вінниці та польського міста-побратима Кельце.

  • Ми хочемо допомогти вам реалізувати проекти з переробки сміття, які були впроваджені у нас. При цьому ми допоможемо вам не робити тих помилок, яких допустили ми, – сказав пан Пасек  

Ймовірний кошторис проекту – від 15 до 20 мільйонів євро. Як запевнив заступник очільника Вінниці Микола Форманюк, палити сміття на об’єкті не будуть:

  • Вінниця має вийти на європейський рівень переробки сміття, ми не будемо його палити, а захоронено буде не більше 20% від його загального обсягу. Це будуть інертні матеріали, що не підлягають переробці

Перероблене сміття використовуватимуть для різних потреб. За словами пана Фурманюка, з нього можна буде робити брикети для цементних та цегельних заводів, ним же можна опалювати котельні. Орієнтовно, на підприємстві працюватиме від 50 осіб.

Запуск в експлуатацію сучасного сміттєпереробного заводу входить у Концепцію «Вінниця-2030». Зауважимо, що подібних заводів поки що немає ніде в Україні. Вінниччина буде першим регіоном України, де впровадять «чисту» переробку сміття.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *