Вінничанам нагадують про незаконність винесення бюлетеня з дільниці

Новини Вінниці

Фотографування на дільниці й винос бюлетенів за межі виборчих дільниць карається законом. Про це повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

  • Дуже часто на виборах є досить поширеною технологією винесення бюлетеня з тим, щоб сторонні особи ставили позначку “за” і пізніше уже наступний виборець вкидав уже заповнений бюлетень, а виносив чистий. В цьому разі виборці повинні пам’ятати, що за фінансовою винагородою в кілька сотень гривень за те, що вони винесуть бюлетені, вони також можуть отримати відповідальність – включно із кримінальною, – розповів голова КВУ.

За його словами, крім того, найбільш розповсюдженими порушенням на виборах є голосування в одній кабінці по кілька осіб (наприклад, родичів), намагання голосувати поза межами виборчої кабінки, агітація і відкрите голосування – біля виборчої скриньки або на підвіконні під час виборів.

  • Традиційною, я думаю, також буде проблема фотографування. Тим більше, що зараз окремі штаби кандидатів закликають своїх виборців проводити флеш-моби – фотографувати себе на виборчих дільницях. Так якщо ви поставили відмітку і сфотографували цей бюлетень, це побачать чи почують спостерігачі або члени комісії, вони можуть викликати представників Нацполіції, котрі чергують біля виборчих дільниць, у виборця можуть вилучити телефон, і, більше того, це може стати підставою для відкриття проваджень, і виборець може понести відповідальність у вигляді штрафу або навіть позбавлення волі, тому що фотографування бюлетенів може бути частиною технологій купівлі голосів, коли фото із заповненим бюлетенем виборець обмінює на фінансову винагороду поблизу виборчої дільниці, – додав при цьому Кошель.

Як зазначив експерт, якщо виборець хоче зробити фото під час голосування, то краще це зробити біля входу до виборчої дільниці.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *