У Вінниці знімають фільм про Леонтовича та його світовий хіт «Щедрик»

Новини Вінниці

Ідея відзняти кінострічку про диригента-земляка виникла у режисера Василя Медяного під час поїздки за кордон на Різдвяні свята. На свій подив він виявив, що світ не чув про легендарного українського композитора і не знає, що музику до популярної Різдвяної композиції «Carol of the Bells» написав саме Леонтович. Тому в основі фільму, за який взявся Василь Медяний, лежить історія написання «Щедрика» — його головне досягнення. За сюжетом події розгортаються в Тульчині, де жив, творив і працював Леонтович, а також у Вінниці, куди композитора у 1902—1903 роках запросили на роботу. Наразі зйомки тривають у вінницькій гімназії № 2, у будівлі якої сто років тому діяла жіноча гімназія.

  • Я досить багато їздив по світу. На Різдвяні свята «Щедрик» звучить у багатьох країнах, в тому числі у Сполучених Штатах. Але мало хто знає, що насправді мелодію до цього незвичайного твору написав Леонтович. Тому я особисто і моя знімальна група взяли на себе таку місію — розповісти світові, хто такий Леонтович, — розповідає Василь Медяний. — У стрічці задіяно понад 30 акторів, здебільшого із Вінницького обласного академічного музично-драматичного театру, але є й запрошені. Головну роль грає не професійний актор, а дослідник творчості композитора, диригент Назарій Давидовський. У стрічці він працює разом зі своєю жіночою капелою «Соломія».

Тривалість фільму складатиме до півгодини. Наразі, за словами режисера, стрічку він знімає за власні гроші, але відкритий до фінансової допомоги. Загальний кошторис не озвучує. Каже лише, що знімати кіно недешево, особливо історичні фільми, бо вони вимагають не лише підготовки акторів, а й відповідних костюмів, локацій, графіки.

Завершити знімальний процес режисер планує до літа. Фільм матиме англійські субтитри і буде представлений на фестивалях за кордоном. Прем’єру короткого метра про Леонтовича обіцяє представити восени в Тульчині.

Це вже друга стрічка із серії «Видатні діячі Вінниччини», яку знімає режисер Василь Медяний. Першу — про видатного громадського діяча, лікаря, реформатора Миколу Оводова представили торік у грудні. Фільм розповідає, як сто років тому Миколі Оводову вдалося перетворити провінційну Вінницю на перспективне місто. Замовником фільму про мера-реформатора виступив Центр історії Вінниці. Знімальний процес відбувався за підтримки керівництва міста.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Фото Василя Медяного

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *