У Вінниці робот уже робить людям операції. Скільки це коштує?

Новини Вінниці

Вінниця – поки єдине місто в Україні, де почали робити унікальні операції. Так, щоб видалили пухлину, не потрібні скальпелі. Через косметичні проколи  все зробить робот. Щоправда,  керує ним досвідчений лікар.

На операційному столі 54-річний пацієнт. У нього – онко, друга стадія раку простати. Для операції видалення пухлини налаштовують робота. Машиною керує досвідчений хірург Микола Соснін. Лікар сідає за спеціальний монітор. Очі медику «замінює» 3D-камера, а руки – «клішні» робота. Міліметр за міліметром вони вирізають злоякісну пухлину.

  • Це, наче комп’ютерна гра,  – говорить хірург. Замість інструментів, в його руках -джойстики. Ними він  бездоганно керує роботом.

Микола Соснін коментує операцію:

  • Джойстиками робите рухи. Якщо вам треба взяти якусь тканину, робот в тілі пацієнта розсуває свої маніпулятори  і теж бере тканину, яку ви бачите. Якщо потрібно прошити тканину або судину,  так само берете голку. Насправді ця операція відбувається в руках віртуально.

Проводи  надскладні операції роботом українські хірурги навчались в Америці, Бельгії та Ізраїлі. Кажуть, тепер не потрібно розрізати людину. Достатньо зробити кілька косметичних проколів, а міліметрові клішні машини дістануться до будь-якого, навіть важко доступного органу.

Хірург Андрій Григоренко пояснює:

  • Клішні  мають здатність рухатися на 360 градусів і підлізти під такі місця черевної порожнини і під такі місця анатомічні структури органів, чого не можна зробити при звичайній хірургії.

Операції роботом не тільки менш травматичні, а й  абсолютно безпечні для здоров’я пацієнтів, переконані лікарі. Приміром пухлину вони видаляли майже шість годин, а реабілітація хворого займе лише кілька днів.

Робот Да Вінчі – винахід фахівців космічного агентства NASA. Американці розробили його для військових медиків. Але роботи вже працюють в цивільних клініках. Да Вінчі – поки що єдиний в Україні. Тож, щоб видалити злоякісну пухлину, вже не потрібно їхати за кордон і платити шалені гроші.     

  • Ціна на операції поки що – близько чотирьох тисяч доларів, – розповідає хірург Євген Антонюк. –  В Європі це коштує значно дорожче. Той пацієнт, який сьогодні приїхав, вже був навіть записаний в Чехію. Там операція мала обійтися йому в 12 тисяч євро.

Робити операції за допомогою роботів – можна дистанційно, кажуть хірурги.  Приміром, медик знаходиться в одній країні, а оперує – в іншій, де є така машина. Головне, щоб був якісний інтернет.  Проте, лікарі упевнені, що роботи поки не витіснять екстрену хірургію, таку, де операцію потрібно провести негайно, і немає навіть зайвої півгодини, щоб налаштовувати апарат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *