Платани, катальпи, ліквідамбри, сакури, липи та клени: у вінниці висаджують дерева

Новини Вінниці

У Вінниці  розпочалась весняна планова висадка дерев. Сьогодні, 25 березня,  працівники  МКП «Вінницязеленбуд» на проспекті Космонавтів висаджують 21 саджанець платану східного та 10 сакур; а в  Центральному парку –  катальпи та платани смольні. Загалом,  планується висадити близько 750 дерев та 1100 кущів.

На  вулицях Максимовича та Ващука саджатимуть акації,  клени гостролисті – на Гніванському шосе. Близько 15 сакур з’явиться по вулиці Київській (сквер Київський). Висадять дерева по вулицях Некрасова, Воїнів Інтернаціоналістів, на проспекті Коцюбинського тощо.

  • Ми стараємось зробити все, щоб наша Вінниця була гарною, щоб у місті росло багато дерев. Цієї весни для Вінниці буде досить велика весняна висадка дерев. Розпочали роботи з проспекту Космонавтів. Сьогодні тут ми висаджуємо планати східні на тих місцях, де були знесені сухостійні та аварійні дерева. Використовуємо цей вид, оскільки тут є алейна посадка саме платанів. В лунки розміщуємо гофротруби, завдяки яким відбуватиметься підкореневий полив дерев – так вони отримуватимуть потрібну кількість поживних речовин. Використовуємо мінеральні добрива, які допомагають деревам укорінитись. Додаємо вологоутримувачі – це невелика гранула, яка набирає у себе вологу і досить довго утримує її, – розповідає  заступниця директора з агротехнічних питань  МКП «Вінницязеленбуд» Тетяна Прибиш.  –  У Центральному парку біля пам’ятника загиблим міліціонерам висадять катальпу бігонієвидну. Буде там і ліквідамбр смольний (близько 10 саджанців). Ми взяли таке дерево вперше, воно дуже схоже до клену, але восени має дивовижне забарвлення. Завтра плануємо висаджувати дерева в центрі міста на місці знесених аварійних та сухостійних дерев. Садитимемо липу, адже, в основному, в центрі саме цей вид дерев. Вони з’являться на вулицях Театральній, Соборній, Архітектора Артинова. Намагаємося оновити асортимент дерев, щоб у Вінниці не росли лише липи, клени або каштани, адже знаємо, що каштан вражається каштановою міллю, тополя є алергеном. Тобто ми намагаємось відходити від стереотипів і садити нові види, які більш стійкі до задимленості та загазованості повітря. Навесні також  буде висаджено 1100 кущів – самшит, спірея, туя, бирючина тощо. Кущі висадять в тому числі й там, де ці насадження були знищені людьми, або заїжджені автомобілями. Шкода, що вандали знищують зелені насадження, але ми сподіваємось на свідомих вінничан, які допомагатимуть нам оберігати насадження.

За інформацією: www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *