У Вінниці встановлять відреставрований монумент на честь набуття містом Магдебурського права

Новини Вінниці

Один з найстаріших пам’ятників Вінниці повернеться до міста через 45 років. Монумент символізуватиме набуття містом Магдебурзького права, 380-річчя якого   вінничани  відзначили торік, – повідомляє мер Вінниці Сергій Моргунов на своїй сторінці у Фейсбук.

За його словами, пам`ятник буде встановлено в історичному центрі міста – у сквері на вулиці Оводова.

Гранітну колону, увінчану кулею, виготовили на початку ХХ ст. у Гнівані майстри відомого тоді на всю Європу підприємства Франца Ярошинського. На жаль, даних, якій саме події мали присвятити пам’ятник, – не збереглося. Пізніше, у 1921 році, більшовицька влада встановила колону на місці сучасної Європейської площі у Вінниці на честь вшанування «борців за владу Рад». А у 1974 р. під час створення Меморіалу Слави її перевезли до села Павлівки Калинівського району. Для місцевих мешканців монумент став уособленням партизанської слави.

Унікальний для Вінниці пам’ятник відшукали у 2017 році. І завдяки зусиллям Центру історії Вінниці та активістів Вінницького історичного товариства він повернувся до міста. Колону реставрують. А оновлений монумент вінничани та гості міста побачать вже на День Європи. Розпочаті також роботи з благоустрою локації, де він стоятиме.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *