На Вінниччині заснували музей авіації та парапланеризму

Новини Вінниці

У Могилеві-Польському, який славиться своїми спортсменами-парапланеристами та традиційними авіафестивалями, заснували районного музею авіації і парапланеризму. Новостворений заклад займатиметься науковим дослідженням авіаційної історії Могилів-Подільська, а його експозиція розповідатиме про конструкторів, спортсменів, спеціалістів з повітроплаванням, авіації, планеризму, які так чи інакше пов’язані з Україною і Могилів-Подільщиною зокрема. Головний ініціатором заснування музею виступила Могилів-Подільська регіональна федерація дельтапланерного спорту, яку очолює Сергій Шибінський. Він додає, що музей розміщуватиметься у приміщенні районного Будинку культури, а в майбутньому планується відкриття його філіалу в селі Нагоряни, на базі молодіжного центру повітроплавання.

  • Історія парапланеризму на Могилів-Подільщині має вже щонайменше 25-річну історію. У районі традиційно відбуваються заходи з парапланерного спорту та військово-патріотичного виховання молоді. Щороку проходять змагання з повітроплавання «Крила Дністра», на які приїжджають спортсмени з України та сусідніх країн, – коментує Сергій Шибінський. – За цей час назбиралося багато матеріалів, які треба було б опрацювати, та багато експонатів, які варто було б презентувати громадськості. Тому ми вирішили ініціювати створення цього музейного закладу, фахівці якого вивчатимуть архівні й літературні джерел, досліджуватимуть архіви, проводитимуть експедицій, працюватимуть з краєзнавцями, щоб популяризувати повітроплавання, авіацію, спорт і вивчати історії рідного краю.

Наразі експозиція формується. Експонати для її наповнення надали представники Вінницького обласного осередку федерації парапланеризму. Музейна виставка буде складатися з різних розділів, починаючи з наукового-технічного прогресу і закінчуючи вшануванням пам’яті льотчиків, штурманів, авіафахівців, життя яких пов’язане з Могилів-Подільським краєм. Працюватиме музей за кількома напрямками: науково-дослідна, фондова, експозиційна, пам’яткоохоронна діяльність, також займатиметься виставковою та видавничою роботою.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *