Семен Случевський презентував вінницьким студентам першу книгу трилогії про київське «Динамо»

Новини Вінниці

Відомий український сценарист, режисер, продюсер, член Спілки кінематографістів України і Російської Федерації  Семен Случевський презентував  свою першу книгу «Першопроходці. Історія українського футболу» у Вінниці,  в ДонНУ ім. В. Стуса. Про що книга  – дізнавалася наша кореспондентка.

Книгу розпочав писати ще рік тому, але інформацію збирав впродовж всього життя:

  • До книги «Першопроходці. Історія українського футболу» увійшли імена футболістів, які здобули перше чемпіонство СРСР для «Динамо» в 1961 році. В 1961-му році київське «Динамо» вперше здобули перемогу у матчі під керівництвом В’ячеслава Соловйова, тому розділ про нього в книзі найперший. Також я там пишу про його попередника – Олега Ошенкова, який підібрав склад, став основою чемпіонської команди, але керівництво було незадоволене результатами, тому замість нього на пост головного тренера був призначений Соловйов – представник знаменитої команди лейтенантів. Після його життєпису йде 41 біографія футболістів-героїв в хронологічній послідовності аж до 1975-го року. Останніми, хто прийшов в «Динамо», були Леонід Буряк і Анатолій Коньков, –  розповідає автор.

Пан Семен вперше завітав до Донецького національного не лише задля презентації першої частини видання, але й розповів з чого розпочалася історія футболу в Україні, виділив найуспішніших та найкращих футболістів з команди «Динамо».

За словами Семена Случевського, кожен, хто візьме до рук книгу, має змогу зазирнути в життя футболістів київського клубу 60-70-хх років, в період коли команда була першою не тільки на арені радянського футболу, а й колективом світового рівня. Крім цього, автор зазначає, що книга проілюстрована особистими фотографіями видатних футболістів та відомого фото-репортера Юхима Шаінського.

Щодо другої та третьої частини книги пан Семен не поспішає робити якісь прогнози, але точно переконаний, що вони будуть:

  • Наступна книга, яку я вже почав писати, буде називатися «Спадкоємці» – про героїв 80-х років: Бєланова, Дем’яненка, Чанова і багатьох інших. А до останньої книги трилогії увійде покоління Шевченка, Шовковського, Реброва та інших.

Найпалкіші фанати футболу мали змогу отримати книгу у подарунок з автографом автора.

Довідка:

Семен Случевський – відомий журналіст, сценарист, режисер, керівник і продюсер численних програм ефірного телебачення колишнього СРСР, а потім Росії і України. Член Спілки кінематографістів України (1988) і Російської Федерації (1991). Член Гільдії кіносценаристів Російської Федерації (1993). Член Гільдії кіно- і телекритиків України (1988). Дійсний член Євразійської Академії телебачення і радіо (2004). Член Міжнародної асоціації спортивної преси (AIPS) (2002). Заслужений журналіст України (2006). Лауреат премії ТЕФІ (1998). Головний редактор Медіакомпанії «Гол» Федерації футболу України.

Наталя Притуляк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *