Прокинулись кліщі: вінничанам-власникам собак слід бути пильними

Новини Вінниці

З початком теплих днів домашні улюбленці ризикують стати жертвами кліщів. Як повідомляє УНН із посиланням на ветеринара Таїсію Мітько, паразити прокинулись, як тільки температура на дворі стала плюсовою.

За її словами лікарки, нині кліщі ще сонні, пік їхньої активності почнеться, коли температура повітря досягне +15 градусів, сезон же триватиме до кінця весни. Експерт зазначає: звертатися до ветеринара для видалення кліщів, які вже “оселилися” на тілі собаки, не обов’язково – це можна зробити самостійно, обов’язково обробивши місце укусу. Також для профілактики ветеринар порадила обробляти тварину засобами проти кліщів.

Після прогулянки собак слід постійно оглядати, а виявлених кліщів слід видаляти – обережно викрутити (повертаючи в одному напрямку) пінцетом, при цьому прослідкувати, щоб в тілі тварини не залишилось головки кліща, що може спровокувати нагноєння. Для більш ефективного видалення слід попередньо обробити кліща слабким розчином спирту (10-20%).

У той же час, за її словами, у випадку наявності ознак піроплазмозу – захворювання, яке можуть переносити кліщі, – звертатися до спеціаліста слід обов’язково.

 Ознаками захворювання є підвищена температура тіла – 41-42 ºС, яка тримається протягом 2-3 днів, пришвидшений пульс і дихання, відмова від їжі, в’ялість, збліднення слизових оборонок ротової порожнини і очей, потемніння сечі на 2-3 добу хвороби. Без належної ветдопомоги тварина може загинути вже на 4-5 день від моменту появи перших ознак захворювання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *