Медицина за кошти громади: на Вінниччині Іванівська ОТГ будує нову сільську амбулаторію

Новини Вінниці

Іванівська ОТГ розпочала будівництво сільської амбулаторії за рахунок  власного бюджету в одному з населених пунктів громади – у селі Гущинці. Вартість робіт складає три млн грн. Про це повідомив голова  громади  Михайло Кулик під час зустрічі щодо питань комунікації та налагодження зв’язків з громадськістю, що проходила  в ОТГ за сприяння Вінницького ЦРМС, створеного за підтримки Програми «ULEAD  з Європою» та Мінрегіону України.

Іванівська ОТГ Калинівського району Вінниччини  – сільська громада,  створена у 2017 році.  В ОТГ функціонує перший  рівень медицини в рамках діяльності сільських амбулаторій. Одна з них працює в с. Іванів – центрі громади, друга – в с.Гущинці, що є старостинським округом ОТГ.

  • Ми планували взяти участь в Урядовому проекті підтримки сільської медицини, але  нас не включили у список громад, де будуть збудовані амбулаторії за кошти державного бюджету. Тож на сесії сільської ради прийняли рішення про вирішення проблеми власним коштом.  Справа в тому, що Гущинецький старостинський округ включає три населені пункти, а відтак має  більшість сервісів –  ЗОШ І-ІІ ст., ДНЗ та амбулаторію, яка обслуговує жителів навколишніх сіл, але знаходиться в одному приміщенні з дитячим садочком.  І ДНЗ, і амбулаторія не відповідають новим стандартам  для таких приміщень. За нормами,  на площі, що займає ДНЗ, має бути 50 дітей, а на сьогодні там – 80 і ще черга є. Ми придбали занедбане приміщення магазину площею 235 кв.м , де буде розташовано сільську амбулаторію.  Зважаючи на те, що у нас черга до ДНЗ складає 43 дитини, це вирішить і проблему дошкільної освіти у громаді, і якісного обслуговування  пацієнтів.  Більшість коштів буде витрачено із бюджету ОТГ, залучимо і спонсорські кошти.

За словами  завідувачки Гущинецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Валентини Довгалюк, амбулаторія не може  бути розміщена в одному приміщенні із ДНЗ, адже  медичний заклад працює із пацієнтами, що мають різні захворювання, в тому числі і інфекційні:

  • У нас задекларовано 1900 осіб, обслуговуються і громадяни із сусідніх населених пунктів – с.Кам’яногірка, Мізяків , є пацієнти із «червоного списку»,  відтак – не виключено поповнення штату лікарів. Щодня ми обслуговуємо від 20 до 50 пацієнтів. За стандартами, наше приміщення не відповідає вимогам. Наприклад,  щеплення і прийом педіатра  – це різні кабінети, а у нас – один.  Нова амбулаторія вирішить  проблему дотримання санітарних норм і дасть можливість  правильно розмістити всі підрозділи та  кабінети для прийому і лікування, адже у нас є ще денний стаціонар. Крім того, у будівлі нової амбулаторії буде функціонувати аптека – це зручно. Ми сподіваємось, що громада нам допоможе із деяким обладнанням, – пояснила Валентина Довгалюк.

Михайло Кулик  додає, що,  за умови  підготовленого приміщення медичного закладу, громада має можливість взяти участь у  конкурсі проектів на отримання державної допомоги для обладнання сільських амбулаторій, тож  відповідний проект вже підготовлено. Нову сільську амбулаторію  в с. Гущинці Іванівської ОТГ планують відкрити до Дня медичного працівника –   влітку 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *