У Вінниці проведуть меморіальні читання на честь Митрополита Липківського

Новини Вінниці

У Вінниці сьогодні, 14 березня, до ювілею поборника автокефалії українського православ’я Митрополита Василя Липківського проведуть меморіальні читання.

Про це повідомила член оргкомітету «ІІ Липківських читань» Наталя Крисько.

  • ІІ Липківські читання приурочені до відзначення 155-ї річниці з дня народження нашого земляка Митрополита Василя Липківського. Це відомий український релігійний діяч, церковний реформатор, проповідник і педагог, а ще – публіцист, письменник і перекладач. А головне – борець за автокефалію українського православ’я, творець і перший митрополит Київський і всієї України відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви. У 1919–1927 роках він був останнім настоятелем та доглядачем Софії Київської. 1937 року його за надуманими звинуваченнями заарештували і стратили більшовики, – повідомила Крисько.

За її словами, думки і переконання, викладені у творах Митрополита Липківського, надзвичайно актуальні саме зараз, у час становлення в Україні єдиної помісної церкви. Його перу належать «Історія Української Православної Церкви», двотомник українського церковного уставу «Наука самоосвіти українського духівництва», підручник «На Старий і Новий Заповіт», 32 бесіди з історії Всесвітньої Церкви, переклад Св. Євангелія і Апостола, а також книга «Проповіді на неділі й свята: Слово Христове до Українського народу», у якій вміщені 194 проповіді.

У читаннях, які відбудуться у четвер у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Тімірязєва, візьмуть участь очільник Вінницької єпархії ПЦУ Митрополит Вінницький і Барський Симеон, історики, архівісти та краєзнавці, а також онук митрополита – доктор технічних наук, професор Костянтин Липківський. Вони розкажуть про життєвий шлях Василя Липківського, його зв’язки з поділлям, роль у становленні автокефалії українського православ’я та місце постаті митрополита в національній історичній пам’яті.

Також у ході читань відбудеться презентація шеститомного видання спадщини Митрополита Липківського.

Василь Липківський народився 1864 року у селі Попудня Липовецького повіту (зараз належить до Монастирищенського району Черкаської області) у родині священика. Після прийняття сану священика був настоятелем Липовецького міського собору. Згодом стає настоятелем Києво-Солом’янської Покровської Церкви, з якою доля пов’язала його більш ніж на десять років. Однією з важливих засад церкви Липківський вважав богослужіння українською мовою. 22 травня 1919 року він у супроводі хору під керуванням Миколи Леонтовича відслужив першу урочисту літургію українською мовою.

У жовтні 1921 року Липківський та його однодумці скликали І Всеукраїнський церковний собор, під час якого його було обрано головою Української автокефальної православної церкви – Митрополитом Київським і всієї України. Собор проголосив створення Української автокефальної православної церкви.

Заарештованого за наклепницьким обвинуваченням 73-річного Митрополита Липківського, який на допитах не назвав жодного прізвища, було страчено 27 листопада 1937 року. Місце його поховання невідоме.

У 1997 році Собор Української автокефальної православної церкви канонізував Василя Липківського та інших церковних мучеників 20-30-х років ХХ ст.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *