У Вінницькому районі будують школу на 130 дітей із трьох сіл

Новини Вінниці

У селі Ільківка Вінницького району триває будівництво  школи на 130 учнів.  Вчора, 12 березня, об`єкт відвідав народний депутат Олександр Домбровський.

Навчальний заклад, який має «взяти на себе» дітей Ільківки, а також сусідніх Рівця та Горбанівки, є справжнім довгобудом. Його почали зводити ще у 1994 році, але згодом проект «заморозили». Роботи відновили лише у 2017-ому. Загальну вартість проекту оцінюють у 28 мільйонів гривень, з них 2,9 мільйонів громада отримала за сприяння нардепа Домбровського у вигляді державних субвенцій.

Нині завершено роботу над утепленням фасаду, встановлений дах.

  • Зроблений фасад, поставили вікна. За рік, якщо буде фінансування, все буде готове, і 1 вересня 2020 року школа  відкриється, – каже голова районної адміністрації Михайло Демченко.

Основне завдання, що зараз стоїть перед будівельниками, – підключення школи до комунікацій. За планом, освітлювати школу має окрема електропідстанція, а опалювати – два твердопаливні котли. Втім, до проекту ще можливо внести корективи, аби опалення було й ефективним, і економним.  Олександр Домбровський радить:

  • Я думаю, можна залишити в проекті один твердопаливний котел у якості резервного, який обігрівав би школу за критично низьких температур, а за основу взяти низькотемпературний насос. Він грітиме приміщення, а влітку працюватиме, як система охолодження. Допроектування зовнішніх мереж треба робити терміново, необхідно мати графіки і чітко розуміти можливості.

Буде у школи і власний спортмайданчик, де, зокрема, зможуть займатись вихованці спортивних секцій. На великій «пустій» території навколо навчального закладу можна розмістити ще чимало корисних об’єктів для учнів.

  • Тут буде класна школа: велика територія, зручне місце розташування. І  затишно, і є де «розгулятись». Можна навіть посадити для дітей садок, де вони зможуть гратись, – розмірковує пан Домбровський

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *