Двісті українських шахістів-аматорів змагаються на турнірі у Вінниці

Новини Вінниці

Перший всеукраїнський чемпіонат з шахів серед аматорів розпочався у Вінниці. Триватиме він до десятого березня поточного року. У турнірі беруть участь 200 гравців з майже усіх регіонів України, крім Криму та Луганщини. Серед учасників спортсмени-аматори, незалежно від віку і статі, які не мають звань майстра або гросмейстера. Головна родзинка чемпіонату – гарантований рекордний призовий фонд у 100 тисяч гривень, які поділять між собою переможці. Проводить чемпіонат Вінницька обласна шахова федерація, яку восени минулого року очолив один із найсильніших міжнародних гросмейстерів світу Аркадій Найдіч.

  • У шахах не так багато професіоналів, а ось любителів гри – величезна кількість. І вони теж хочуть щось виграти! Тому чемпіонат України серед аматорів має бути в плані змагань. Я дуже здивувався, дізнавшись, що його раніше в Україні не існувало, – коментує Аркадій Найдіч. – Призовий фонд на рівні 100 тисяч гривень. Для аматорського турніру – це великі гроші.

Він додає, що організувати чемпіонат було нелегко, адже він є дебютним. Близько трьох місяців довелося боротися за право на його проведення і профільне Міністерство поставило змагання у свій план. Але тепер за успішні виступи спортсменам нараховуються залікові очки, як і на будь-яких інших офіційних чемпіонатах. Шахісти грають за швейцарською системою в 9 турів. З обрахунком міжнародного рейтингу FIDE та українського національного рейтингу. Турнір відбувається у двох сучасних залах.

По завершенню чемпіонату буде проведений загальний залік серед призерів, незалежно від віку, статі і шахового рейтингу. Окремо визначатимуть переможців серед жінок, дітей (у різних вікових категоріях), гравців із різними рівнями рейтингу. Спеціальну відзнаку отримають вінницькі шахісти – і чоловіки, і жінки.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *