Нетрадиційні портрети Шевченка, з якими «розправлявся» вінничанин, покажуть в Еміратах

Новини Вінниці

Нестандартні портрети Кобзаря із серії “Квантовий стрибок Шевченка” поїдуть на виставку у столицю Об’єднаних Арабських Еміратів Абу-Дабі. Її приурочили до Шевченківських днів, 9 та 10 березня. Захід відбудеться у галереї N2N Gallery. Там слухатимуть музику, читатимуть вірші, питимуть каву і заводитимуть нові знайомства, розповів представник української громади в ОАЕ Євген Семенов.

  • Українці полюбляють ходити на каву. В Абу-Дабі покажемо, що філіжанку цього чи будь-якого іншого напою можна посмакувати і з Тарасом Григоровичем у комфортній, майже інтимній, і від того неймовірно чесній атмосфері, створюючи її водночас, – зазначив він. 
  • Для мене головне натхнення – спроба вийти за шаблонний образ, який існує в усіх підручниках, де Шевченка зображують старим, років за 60, хоча він був ще молодим. Хочеться показати його образ по-новому, що він може бути веселим, людиною, яку захочеться додати собі в друзі в Facebook”, – каже автор портретів  столичний художник Олександр Грехов. На думку художника, виставка здатна спонукати глядачів почитати більше про українського поета та його насичене життя, яке виходить далеко за рамки біографічних даних зі шкільної програми.

Нагадаємо, вперше  виставка проходила в київському метро та була розміщена на однойменній станції Тараса Шевченка. Вже за тиждень просто на очах у пасажирів вінницький активіст Юрій Хорт (Павленко) порізав ножем картини, на яких було зображено письменника в образах відомих героїв мультфільмів та кіно. До цього Хорт обурювався виставкою, називав її псевдомистецтвом і наругою над поетом. Виставку зняли, але незабаром відновили. Її згодом планували показати у Вінниці та Львові, однак в цих містах «не наважилися», напевно, налякавшись акцій місцевих націоналістів.  

До речі, після столичного скандалу та відміни виставки в інших містах України ілюстратор The Devochki Леся Мазанік створила серію плакатів з незвичними образами української поетеси і письменниці Лесі Українки. На них Леся Українка постає в образах Фріди Кало, Мерилін Монро, Одрі Хепберн, Нефертіті, Анни Вінтур, Королеви Єлизавети, Диво-жінки і самого Тараса Шевченка.

За матеріалами Інтернет-видань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *