У Вінниці розроблятимуть ліки від раку разом із корейськими колегами

Новини Вінниці

Корейська біотехнічна компанія Well Marker Bio Co, Вінницький національний медичний університет імені Пирогова та Подільський центр онкології уклали сьогодні меморандум про співпрацю, одним із пунктів якого є створення спільного науково-дослідного центру на базі медзакладу. У ньому проводитимуть експерименти з тваринними моделями та біоматеріалами, які уражені онкопухлинами з метою пошуку ліків від раку. Працюватимуть у новому закладі вітчизняні науковці, але за корейськими технологіями. На думку Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу, новий центр має всі шанси стати інноваційним медичним хабом Європи.

  • Я вперше завітав до Вінниці у липні 2017-го на велопробіг, а потім у вересні – на інвестиційний форум. Вже тоді стало очевидно, що співпраця наших обох країн має великі перспективи у багатьох галузях, і в медицині  зокрема, – каже пан Посол. – Вінниця знайшла гарних партнерів для співпраці. Це і професіонали медичної галузі, і потенційні інвестори, які представляють глобальний інвестиційний фонд Кореї. Тому я впевнений, що у цього проекту хороше майбутнє. І Україна як країна великих можливостей, а Вінниця як приклад успішних ініціатив – мають усі шанси стати медичним хабом для Європи та країн Близького Сходу.

На унікальності проекту наголосив і ректор Вінницького національного медичного університету імені Пирогова, академік Василь Мороз. Для нового закладу вже виділені навчальні площі, які практично готові для того, щоб розгорнути суперпотужні лабораторії. Обладнання та необхідні реагенти для проведення експериментів закладу надаватиме корейська сторона. Центр буде напрямлений на розвиток біотехнологій і матиме високу місію – рятувати людей від раку.

  • Під центр ми віддаємо найкращі лабораторії, які мають міжнародні сертифікати. Зараз займаємося підбором кадрів, які будуть працювати у новому закладі, – розповідає ректор. – Ми розуміємо, що така робота може слугувати проривом, як у науково-дослідній діяльності, так і дослідженні та пошуку лікарських препаратів. Робота з компанією Well Marker Bio Co, яка має потужний потенціал, дасть можливість підняти рівень наукових досліджень і досягти кінцевого результату, вийти на препарати, які допоможуть в майбутньому людству. Центр дозволить здійснити прорив у таких напрямках, як онкологія, імунологія, цитологія, гістологія тощо. І у мене не має сумніву, що ця величезна робота, яка буде проводитися не один рік, стане успішною

Від підписання меморандуму до відкриття науково-дослідного центру має минути не більше півроку, обіцяють підписанти. На повну потужність новий заклад запрацює вже до кінця поточного року.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День». Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *