Лижі та міграція на Марс: студентка з Вінниці відвідала міжнародний фестиваль у Норвегії

Новини Вінниці

Алла Штокал, студентка-програмістка із Вінницького національного технічного університету, побувала на студентському фестивалі ISFIT у норвезькому місті Тронхейм. У скандинавській країні дівчина обговорила з однолітками перспективи міграції людей на Марс, покаталася на лижах, а також знайшла host-сім’ю та друзів з Бразилії, Індії, Кореї, Румунії, Тунісу і Великої Британії.

ISFiT (International Student Festival in Trondheim) – найбільший у світі студентський фестиваль, що проходить раз на два роки. Цього року взяти участь у фестивалі приїхало близько 500 студентів з усіх країн світу, а для організації було залучено понад 400 волонтерів. Темою фестивалю була міграція.

  • Учасники були розділені на 19 тематичних воркшопів (Forced Migration, NationalIdentity, BigCityLife, Education, GlobalFood, GlobalCitizens тощо). Я потрапила до воркшопу Technology, де ми обговорювали такі теми, як міграція технологій у світі, як технології впливають на міграцію, як такий сучасний тренд як робота онлайн може посилити/сповільнити темпи міграції у світі. А також на одному з воркшопів ми придумували мобільні додатки та веб-сервіси, що могли б допомогти людям, які мають намір переїхати в іншу країну, адаптуватися до нового середовища, знайти роботу тощо. Ввечері зазвичай відбувались пленарні сесії та дискусійні панелі. На одній з них ми розглядали таку тему, як міграція на Марс!, – розповідає Алла

Студенти, що прибули на ISFiT, проживали у host-сім’ях.

Це звичайні жителі Тронхейму, які на 2 тижні стали родинами для півтисячі студентів з усього світу.

  • Це надзвичайно цікавий досвід – подивитися на життя в Норвегії зсередини. Я жила вже з досить літньою сімейною парою: чоловіком та дружиною – Йон та Інгер. Що цікаво, їх прізвище Stokkan досить співзвучне з моїм – Штокал (просте співпадіння? Не думаю). Йон – директор театру у Трохнеймі, Інгер – медсестра у міському госпіталі. Вони розповіли, що не вперше беруть участь в ISFITі в ролі волонтерів. Як і всі норвежці, вони були досить спортивними і на свій вік зовсім не виглядали, і саме завдяки їм я вперше встала на лижі та почала підкорювати норвезькі схили.

Цього року івент святкував двадцятиріччя. На честь ювілею всі 500 студентів, що завітали до Тронхейма, волонтери та звичайні містяни влаштували ходу миру – пройшли з вогнем у руках через центр міста у колоні, яка простягнулася більше, ніж на кілометр.

Алла зазначає – ця поїдка за кордон запам’ятається їй на все життя:

  • Хоч це і не перша моя поїздка на інтернаціональний студентський івент, та я можу сказати точно, що ця поїздка була іншою. За ці 2 тижні у Норвегії я встигла знайти друзів з Бразилії, Індії, Кореї, Румунії, Тунісу, Великої Британії та багатьох інших країн, змінила свій погляд на життя, цінності. А головне – знайшла майже другу сім’ю і тепер маю хост у Тронхеймі, куди я обов’язково ще повернуся

Наступний International Student Festival in Trondheim відбудеться за два роки.

Аплікаційна форма тут .

За матеріалами: http://impuls.vntu.edu.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *