Віковічна війна, перемоги та вибори: політолог Палій зустрівся із вінницькими студентами

Новини Вінниці

Сьогодні, 27 лютого, експерт-політолог та політичний консульт Олександр Палій завітав до Донецького Національного університету у Вінниці. Гість поспілкувався зі студентами-політологами – говорили  про війну із Росією, здобутки української дипломатії, майбутні вибори. Олександр Палій  також поділився із майбутніми колегами власним ставленням до лідерів виборчих перегонів.

Віковічна війна з Росією

Спілкування політолога зі студентами розпочалося із, мабуть, найболючішої для університету-переселенця теми – війни та російської агресії. Росія, на переконання Палія, завжди мала апетити щодо Україні, і нинішній конфлікт – лише черговий виток віковічного протистояння.

  • Останні 400-500 років в України –  величезний конфлікт з Московією. Він перманентний, за моїми підрахунками, за всю історію було 22 війни між країнами в тій чи іншій формі.

Росія, каже експерт, століттями намагалася «перетравити» Україну, розчинити її в собі, а коли спроби виявлялися марними, вдавалася до підступних, жорстоких кроків: як-то Голодомор чи окупація Криму та частини Донбасу у 2014-ому.

Санкції, Джавеліни, Асоціація

Проте, заявляє пан Палій, навіть у складних умовах війни Україна зуміла заручитися міжнародною підтримкою, переграти агресора  на дипломатичному фронті і розпочати шлях до ЄС і НАТО.

  • Україні вдалося організувати антикремлівську коаліцію – строкату, але консолідовану. Коаліцію, яка обєднала два з половиною з трьох центрів світової економіки. Відомо, що центрів світової економіки всього три: Європа, США та Східна Азія. ЄС та штати підтримали нас, з Азії до цієї коаліції долучилась Японія. Всі вони згуртувались навколо санкцій проти Росії і, схоже, готові підтримувати їх до звільнення Криму та Донбасу

Важливою перемогою української дипломатії експерт називає і військову підтримку західних партнерів. Особливо гість університету наголосив на допомозі від США, зокрема, згадав про Джавеліни:

  • Вчора в Одесі був американський крейсер, який несе на собі стільки ж ракет, скільки в Росії є «понаднормових» снарядів, що порушують договори про обмеження кількості ракет великої і середньої дальності. Крім того, нагадаю, що Україна отримала Джавеліни – легку, ефективну протитанкову зброю. Тепер з боку окупантів буде значно менше бажаючих посидіти в танку

Серед дипломатичних досягнень чинної влади пан Олександр також виділив безвіз та асоціацію з ЄС, для підписання якої Україні довелося задіяти безліч лобі і витратити чимало зусиль. Втім, вже сьогодні Україна «пожинає» економічні «плоди» асоціації і вільної торгівлі з об’єднаною Європою.

Економіка – росте

Не зважаючи на те, що після окупації індустріальних районів Донбасу Україна втратила 22% промислової потужності, наша економіка, каже пан Палій, не тільки вистояла, але й почала поступове зростання.

  • Економіка росте четвертий рік поспіль, торік зростання склало 3,4%. Не відстають і зарплати, що виросли на 11%. Якби кругом була тотальна корупція, ми не досягли б навіть таких результатів.

До того ж, з початку дії угоди про асоціацію збільшується експорт вітчизняної продукції до ЄС: на 30% – у 2016 році, на 25%  -у 2017 та на 15% – у 2018-ому. Річний експорт до Євросоюзу складає понад $3 000 000 000.

Голосувати не «по-приколу»

Як політолог, Олександр Палій не міг оминути тему президентських виборів, які чекають на Україну вже 31 березня. Гість застеріг студентів від необачливого вибору і порадив голосувати відповідально.

  • Я закликаю вас підходити до майбутніх виборів надзвичайно серйозно. Росія ставить на них все і застосовує гроші, вплив, воєнний тиск, інформаційні важелі для того, щоб збити нас зі шляху, «розвернути» в інший бік і, зрештою, знищити. Тому неможна голосувати «по-приколу». Це все одно, що «по-приколу» спалити власну хату.

Коли ж студенти запитали експерта про його особисті симпатії, той відповів не вагаючись: голосуватиме за Петра Порошенка, адже бачить реальні позитивні  зміни в армії, вдалу дипломатію і поступове економічне зростання після катастрофічного 2014 року. Пан Олександр сказав, що у Порошенка «немає гідного конкурента», і розповів, чому не голосуватиме за Тимошенко чи Зеленського:

  • Премєрка Тимошенко у 2008 році зірвала нам план приєднання до НАТО, і зараз ми говоримо про подання на членство в Альянсі лише як про перспективу на 2023 рік. П’ятнадцять років через те зволікання втрачено, війна прийшла через це, ваш університет зараз не в Донецьку, а тут, через зірвану угоду із НАТО. До того ж, Тимошенко – людина, яка на газових угодах завдала колосальної шкоди країні: 20 військових бюджетів були покладені просто в кишеню на «відкат».  А Зеленський 10 років жартував на замовлення Коломойського. Він не виявив жодної позиції у драматичні для України часи, обізвав свою країну повією і вибачився не перед українцями, а перед Кадировим. Чого можна чекати від такої людини?

На запитання, як Тимошенко чи Зеленський будуть у разі перемоги домовлятися про мир в Україні, політолог відповів не менш відверто:

  • Мабуть, домовлятимуться на колінах, як і казав Зеленський, – промовив він, поставивши крапку в діалозі зі студентами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *