Як Іллінецька ОТГ впроваджує сучасні показники якості роботи сімейних лікарів

Новини Вінниці

В Україні продовжується реформа медицини первинного рівня. У низці громад Вінниччини створили Центри первинної допомоги та розпочали співпрацю з Національною службою охорони здоров’я. Серед них – Іллінецька громада, що  заснувала свій заклад охорони здоров’я в 2017 році – одразу після створення ОТГ. В структурі центру функціонує 4 амбулаторії та 13 фельдшерських пунктів, які обслуговують 20 тисяч  населення.

До 1 липня 2018 року Іллінецький міський ЦПМСД утримувався за рахунок медичної субвенції. Для повноцінної роботи Іллінецька міська рада надавала фінансову підтримку з місцевого бюджету. Так було відремонтовано всі приміщення, закуплено меблі, комп’ютерну техніку, медичну інформаційну систему та обладнання, передбачені табелем оснащення затвердженим МОЗ.

  • Медики з Іллінців одними з перших в області долучилися до реформи первинної медицини,заклад перетворили в некомерційне підприємство та в липні минулого року уклали договори з Національною службою здоров’я України. Керівництво та працівники Іллінецького ЦПМСД стали активними учасниками навчальних заходів – семінарів та тренінгів, що проводились за сприяння Програми «ULEAD з Європою» спільно із фахівцями МОЗ та експертами Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування. Результатом стало  швидке налагодження  співпраці з НСЗУ та посилення матеріальної бази закладу. Після перших надходжень від НСЗУ стало зрозуміло, що коштів надходить в рази більше ніж медичної субвенції. Це дало змогу Іллінецькому ЦПМСД планувати збільшення заробітних плат медичних працівників. Станом на 15 лютого цього року Центр уклав 92% декларацій з пацієнтами, – повідомив Віталій Швець, радник з муніципальних послуг Вінницького ЦРМС.

Головний лікар  Іллінецького ЦПМСД  Олександр Бабушок звертає увагу на те, що після переходу на фінансування за договорами медичного обслуговування населення коштів стало більше, але й зарплати необхідно було збільшувати. Тому стало актуальним питання оптимізації штатної чисельності працівників підприємства.

Провівши всі необхідні заходи, підприємство сформувало оптимальну структуру, в якій команда з надання ПМД  складається із сімейного лікаря, медсестри та фельдшера, який працює у ФАПі. За результатами оптимізації, з 108 штатних посад залишилось 76. Частина вивільнених сімейних медсестер вийшла на пенсію, частина – працевлаштована на інші посади, а декілька людей оформились в центр зайнятості.

  • Як тільки звільняється вакансія, з центру зайнятості  ми людину забираємо назад працювати. За таким механізмом  вже працевлаштували двох працівників, що були вивільнені під час оптимізації, – пояснив головний лікар Олександр Бабушок.

Сьогодні підприємство, не скоротивши мережу ФАПів, повністю забезпечує своє функціонування за рахунок коштів отриманих від НСЗУ. Засновник підприємства – Іллінецька міська рада – зі свого боку  фінансує оплату комунальних послуг та різні програми розвитку первинної допомоги в ОТГ. Однією з таких ініціатив є програма безплатної діагностики цукрового діабету для жителів ОТГ.

  • Управління персоналом, формування якісних показників та критеріїв ефективності роботи забезпечить розвиток підприємства та нарощення клієнтської бази.  В сучасних умовах платити потрібно за якість надання медичних послуг, а не за кількість набраних пацієнтів, – переконаний Олександр Бабушок.

Протягом 2018 року представники ОТГ Вінниччини вивчали механізми підвищення  ефективності функціонування первинної ланки медицини під час навчальних зустрічей та ознайомчих візитів, що проходили за сприяння Програми «ULEAD з Європою».

Як повідомив Віталій Швець, ЦПМСД  можуть підвищувати ефективність роботи завдяки використанню показників якості  Key Performance Indicators, що розроблені виходячи з чинного законодавства та стратегічних цілей закладу охорони здоров’я. Експерт наголошує, що такий підхід корпоративного управління в охороні здоров’я дасть змогу бути конкурентними та ефективними в сучасних умовах господарювання.

Іллінецька ОТГ впроваджує сучасні показники якості роботи, які прямопропорційно будуть впливати на додатковий рівень заробітної плати лікарів – премії та надбавки.

  • Наприклад, відсоток проведення онкооглядів жінок та чоловіків від категорії тих, хто підлягає такому огляду. Якщо такий показник виконується, команда лікаря отримує відповідний рівень преміювання. Така система управління вигідна всім, як лікарю, так і пацієнту, – стверджує керівник Іллінецького міського ЦПМСД.
  • Реформа первинної медичної допомоги дає можливість змінити мислення та підходи до управління. Коли лікар вмотивований ефективно працювати, це трансформується в задоволеність послугами жителями громади. А що може бути краще за здорових та щасливих людей, – наголошує  Віталій Швець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *