На Вінниччині «доступні ліки» засуджені не отримують і медиків їм бракує

Новини Вінниці

Сьогодні, 21 лютого, у прокуратурі Вінницької області відбулась нарада з проблемних питань повноти застосування законів під час виконання кримінальних покарань, стану дотримання конституційних прав в’язнів, у тому числі, щодо їх медичного забезпечення, за участі  керівників державної кримінально-виконавчої служби, національної поліції, органів пробації та установ системи охорони здоров’я.

Учасники наради визнали проблеми щодо належного матеріально-побутового й санітарно-епідеміологічного забезпечення в’язнів, при працевлаштуванні засуджених та застосування до них стягнень. Недостатньою також є соціально-психологічна та наглядова діяльність установ виконання покарань: засуджені скоюють злочини, суїциди, втечі.

Заступник прокурора області Сергій Сухоребрий зазначив, що незважаючи на реорганізацію у минулому році системи медичного забезпечення в’язнів, стан надання меддопомоги на території області потребує суттєвого поліпшення.

Так, досі триває процес передачі матеріально-технічної бази ліквідованих медичних частин до новостворених, штат медперсоналу повністю не укомплектований, а наявний кадровий потенціал лікарів потребує невідкладного підвищення кваліфікації, для засуджених не працює програма «Доступні ліки».

Крім того, на нараді обговорено проблемні питання у діяльності органів національної поліції, працівниками якої не повною мірою вживаються передбачені законом заходи, спрямовані на виконання судових рішень про призначення арешту та позбавлення волі. Мають місце випадки порушення порядку виконання вироків суду у вигляді обмеження волі. Порушуються вимоги законодавства під час адміністративного затримання та доставлення громадян, виконанні адмінстягнень у вигляді адміністративного арешту.

Начальник галузевого відділу прокуратури області Любомир Вахула звернув увагу на невирішені питання щодо початку роботи стаціонарного відділення міжобласного центру судово-психіатричної експертизи та створення на базі Вінницької обласної психіатричної лікарні

№2 відділення для стаціонарного лікування осіб, яким судами призначено примусові заходи медичного характеру –  госпіталізації з суворим наглядом.

За інформацією: прес-служба прокуратури Вінницької області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *