Культура+економіка: як зробити цю формулу успішною, навчалися ОТГ Вінниччини

Новини Вінниці

Сучасні  підходи в розвитку культури територіальних  громад вивчали представники ОТГ Вінниччини  на семінарі  у Вінницькому  Центрі розвитку місцевого самоврядування,  створеному  за сприяння Програми «ULEAD з Європою» та Мінрегіону України.

 До участі  в обговоренні  культурного потенціалу громад, механізмів співпраці та  реалізації креативних проектів  були запрошені працівники закладів культури, молоді, освіти  громад області, голова регіонального відділення Українського Центру культурних досліджень  Павло Третьяков, експерт з розвитку просторових інсталяцій і дизайну Республіка Польща Матильда Салаєвська (Республіка Польща) та  радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС – Юрій Войціцький.

Агеншка Гуральска , Віце-консул, другий  секретар Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці побажала учасникам семінару плідної роботи  та зазначила:

  • У Польщі культурні проекти  дуже добре працюють із місцевим самоврядуванням, з митцями, громадами. Цей досвід може стати корисним для громад України і відізветься  новими ідеями на територіях ОТГ.

Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС наголосив, що культурний простір – це не тільки  мистецтво, а й великий пласт історії, який має потенціал для створення додаткової вартості , нових робочих місць і розвитку територій ОТГ.

Про креативні індустрії як складову розвитку ОТГ розповів Павло Третьяков:

  • Коли ми вимовляємо слово «культура», кожен розуміє  певний напрямок мистецтва, але культура – це широке поняття, яке передбачає два основні напрямки. В першу чергу, це система цінностей, яка ідентифікує нас, а по-друге,  це сфера економіки. Адже за даними офіційної статистики, 4,7% ВВП нашої країни – креативні індустрії. Ми повинні пам’ятати, світ змінюється, переходить на креативну економіку. Це стосується і сфери культури та мистецтва. Сьогодні ідея йде попереду, а потім – гроші, адже коли є гарна ідея – гроші знайдуться і, навпаки,  недолугий проект – це марно витрачені кошти і час. Завдяки децентралізації   заклади культури почали передаватись в управління на місця. Громади можуть реалізувати  креативні ідеї  і відроджувати території. Український Центр культурних досліджень  надає допомогу  з налагодження комунікацій та співпраці ОТГ із державними та благодійними інституціями, але важлива ініціатива від громад.

Пан Третьяков закликав представників ОТГ активно користуватися сайтами Міністерства культури, Українського культурного фонду, Центру культурних досліджень та  Українського інституту   книги, які надають інформацію з усіх напрямів  підтримки  культурних проектів громад.

Матильда Салаєвська  ознайомила учасників зустрічі з польським досвідом  реалізації культурних проектів та співпраці громад:

  • Органи місцевого самоврядування Польщі працюють із митцями, волонтерськими організаціями та втілюють проекти у сфері туризму, мистецтва, екології. Співпраця базується на партисипації. Інтерактивні ідеї широко обговорюються з представниками спільнот, громадою , щоб зробити саме те, що потрібно людям. У просторовому моделюванні будівель, приміщень, територій  ми використовуємо недорогі матеріали, продукти вжитку і таким чином залучаємо людей до охорони довкілля.

Під час семінару учасники поділились  своїми ідеями та проектами, а також отримали відповіді на запитання від експертів.

  • Брацлав є історично полі етнічним,  і більшість  наших  проектів стосується розвитку  культури національних меншин, які живуть на території громади.  У нас є архітектурна памятка  початку XX ст., старовинний будинок  Шойхета, який потребує ремонту та відродження. Громада підтримує створення  у будинку молодіжного культурного центру  із сучасним креативним простором.  Ми написали проект  і будемо брати участь у 16-ому  обласному  конкурсі проектів розвитку, а також  спробуємо  залучити кошти Українського культурного фонду для реалізації  ідеї, – поділилась планами  з розвитку  Вероніка Мельник, спеціаліст відділу культури і туризму Брацлавської селищної ОТГ.

Представники громад ознайомились із досвідом реалізації культурних проектів на території Вінниччини, зокрема , з проектом «Відродження барської кераміки», який успішно реалізується за кошти громади та Українського культурного фонду в Барській ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *