Паперові янголи, птахи миру і життя без війни: вінничани вшанували Небесну Сотню

Новини Вінниці

Сьогодні, в день п’ятої річниці початку розстрілів на Майдані, у Вінниці вшанували пам’ять загиблих активістів. Сотні містян поклали квіти до бронзової вишні на Майдані Небесної Сотні і взяли участь у різноманітних флешмобах.

Пам’ятні заходи відвідали рідні 30-ох протестувальників з Небесної Сотні. Від їхнього імені до всіх містян звернулася Зоя Кузьменко, мати місцевого героя Максима Шимка:

  • Наші діти, Небесна Сотня, як і тисячі поранених, вийшли на Майдан за Україну. Коли побили дітей, мій Максим сказав: «дітей бити не можна, бо діти то святе» і через це вийшов на Майдан. Дітям хотілося кращого життя, щоб в Україні було, як у Європі, а такі, як Максим, вийшли їм на захист. Разом всі вони хотіли, щоб наша країна була найкращою у світі, щоб ми ніколи не знали горя, – тремтячим голосом сказала літня жінка

Черга із людей з квітами простягалася від «Дерева свободи» до трамвайної зупинки. Коли ж всі охочі віддали шану Небесній Сотні, майдан практично спорожнів, проте не надовго: вже за кілька хвилин біля монументу зібралися студенти, які розвісили паперових янголів на бронзовій «вишні» і на живих деревах навколо. «Небесні створіння» символізують загиблих учасників Революції Гідності.

  • Небесну Сотню Пам’ятати для того, щоб ми могли навіть своїм дітям розказати, як інші люди захищали наші права, наші, незалежність нашої України, – розповіла студентка Ольга Богацька

Тим часом на Європейській площі проходив інший флешмоб: молоді вінничани вишукувалися у цифру 107 (саме стільки людей у Небесній Сотні). Навпроти «цифри» стояли активісти, кожен з яких тримав у руках голуба. «Птахів миру» випустили у небо, виразивши тим самим прагнення всіх українців до скорішого завершення війни на Сході. Війни, яка ланцюгом буремних подій тісно пов’язана із Революцією Гідності.

До речі, перед флешмобом ансамбль вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу «Артнова» виконав пісню Світлани Тарабарової «Жити без війни».

  • Люди не хочуть того, що зараз відбувається на Сході. Ми не хочемо, щоб війна забирала життя людей. Жити без війни означає жити спокійно, – висловився вокаліст Євген

Нагадаємо, 20 лютого країна відзначатиме День Героїв Небесної Сотні.

                                                                                  Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *