У Вінниці учасники «віча» порвали агітаційні матеріали кандидата в президенти (відео)

Відео Новини Вінниці

У Вінниці в неділю,  17,  лютого пошкодити агітаційні матеріали та перевертали намет із написом «Ми йдемо своїм шляхом. Петро Порошенко» на користь кандидата у Президенти, чинного Президента України Петра Порошенка (самовисування), – повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Близько 12-ї години дня до агітаційного намету ,розташованого на площі Героїв Небесної Сотні, підійшли організатори «народного віча», яке щонеділі відбувається на цій  площі, та почали рвати газети.

У коментарі спостерігачу ОПОРИ  лідер обласної організації Блок Петра Порошенко «Солідарність» Андрій Гижко розповів, що організатори зібрання перевертали намет та порвали агітаційні матеріали, бо вважають, що їм заважають проводити акцію. 

  • Наші волонтери роздавали агітаційні матеріали. Організатори акції підійшли і почали перевертати намет, в наметі зламано два кронштейни. Зараз почали масово рвати газети, – зазначив Андрій Гижко.

Співорганізатор «народного віча» активіст Валерій Палій стверджує, що намет не перевертали і що активісти роблять усе в межах закону.

  • Декілька чоловік підійшли, порвали, зараз ще будемо рвати. Цей майдан збирається кожну неділю, в 12 годин, уже 5 років. … Ми ж маємо право взяти агітацію, і показали, як ми відносимось до цієї агітації, порвали і кинули її, – прокоментував Валерій Палій.

Також спостерігач ОПОРИ повідомив, що після описаного інциденту на місце події прибула слідчо-оперативна група Національної поліції.

До речі, перед тим, як закликати учасників «віча» до знищення агітаційних матеріалів, організатори зібрання зачитували звернення до патріотичних кандидатів у Президенти з вимогою об’єднатися до 1 березня. Також під час зібрання розгорнули банер з портретом Надії Савченко, причому один із учасників заявив, що за всю історію України лише двоє кандидатів у Президенти були справжніми патріотами – В’ячеслав Чорновіл і Надія Савченко, проте Чорновола вбили, а Савченко не зареєстрували кандидатом і посадили в СІЗО, бо, мовляв, чина влада її боїться. Цей же активіст закликав присутніх прийти до офісу лідера міського осередку Партії пенсіонерів України Віктора Малиновського, аби згадати події на Майдані.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про вибори Президента України»суб’єктами виборчого процесу є: кандидат на пост Президента України. Згідно з ч.1 ст. 58 цього ж Закону, до видів передвиборної агітації віднесено встановлення агітаційних наметів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації.

Пошкодження, знищення або викрадення агітаційних матеріалів кандидата на пост Президента України можуть мати ознаки перешкоджання агітаційної діяльності кандидата відповідно до ч. 2 ст. 157 Кримінального Кодексу України, а також містити ознаки інших адміністративних чи кримінальних правопорушень в залежності від обставин конфлікту та умислу порушників.

Наталія Величко, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *