63 мільйони боргів: «Вінницяоблводоканалу» можуть відрізати світло

Новини Вінниці

Підприємство «Вінницяоблводоканал» невдовзі можуть відрізати від електромережі через борги перед фірмою-постачальником у розмірі понад 60 мільйонів гривень. Якщо це станеться, роботу «водних комунальників» буде повністю паралізовано. Ситуацію планують вирішити за допомогою міської ради.

Проблему із заборгованістю «Облводоканалу» перед постачальником електроенергії – ТОВ «Енера Вінниця», обговорювали сьогодні, 8 лютого, під час засідання комісії облради з питань житлово-комунального господарства енергоефективності та енергозбереження.

Як пояснив начальник КП «Вінницяоблводоканал»  Олександр Чернятинський, у підприємства накопичилося 63 мільйони гривень заборгованості за світло. При цьому посадовець уточнив: 98% абонентів «водоканалу» сплачують за воду вчасно і в проблемах підприємства не винні. Мільйонні борги, як переконує Чернятинський, виникли через замалий тариф на воду, сформований НКРЕКП:

  • Тариф економічно необґрунтований. Національна комісія ігнорує коригування тарифу, який відповідає потребам підприємства лише на 60%. У нього включаються всі видатки: електроенергія, зарплати, податки, реагенти. Така ситуація в усіх водоканалах по країні, але в багатьох з них є допомога з боку місцевої влади

У самій ТОВ «Енера Вінниця» інформують, що вже попередили «Облводоканал» про відключення світла і готові до розірвання контракту. Проте, якщо «комунальники» почнуть гасити заборгованість, то співробітництво буде продовжено.

  • Компанія «Вінницяоблводоканал» отримала попередження на відключення, підтримувати споживача «на плаву» ми не можемо. В майбутньому ми плануємо розірвання контракту. Втім, якщо «водоканал» почне гасити заборгованість, ми готові продовжити співпрацю, – заявила представниця «Енера Вінниця» Галина Пістружак

В обласній раді та ОДА планують «витягнути» водоканал із кризової ситуації, заручившись підтримкою міської ради. За словами заступника голови ОДА Василя Броварника, місто має прийти на допомогу підприємству, оскільки понад 90% його абонентів – з Вінниці.

  • До затвердження економічно обґрунтованого тарифу нам необхідно фінансово підтримати підприємство. Оскільки «Облводоканал» на 95% працює для надання послуг місту Вінниця, ми написали від обласної адміністрації звернення до міської ради із пропозицією підтримати підприємство. Зараз документ перебуває на розгляді, –зазначив посадовець

«Вінниця.ОК» продовжить слідкувати за розвитком ситуації.

                                                                                  Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *