В Аргентині вчені знайшли скелет динозавра з шипами на спині

Новини Світу

В аргентинській Патагонії був знайдений рослиноїдний динозавр, який захищався від хижаків низкою величезних шипів уздовж спини.

Новий вид, який назвали Bajadasaurus pronuspinax, жив 140 млн років тому, повідомляє Новое время з посиланням на CBS News. Скам’янілості знайшли у відкладеннях раннього крейдяного періоду Бахада Колорада, розташованих в центральній частині Аргентини. Збереглася велика частина черепа ящера і кілька шийних кісток, в тому числі п’ятий шийний хребець. У динозавра на шиї були дуже довгі загнуті вперед відростки.

  • Ми вважаємо, що довгі і гострі шипи – дуже довгі і тонкі – на шиї і спині у Bajadasaurus повинні були відлякувати можливих хижаків, – сказав Пабло Галліна, один з авторів відкриття, співробітник Університету Маймоніда.

Вчений також зазначив, що шипи могли являти собою відкриту кісткову структуру, або ж бути покриті шкірою. Крім того, вони могли мати кератиновую оболонку, подібну рогам багатьох ссавців.

  • Можливо, в разі удару або нападу інших тварин вони легко ламалися, – зазначив Галліна.

Експерти також припускають, що шипи могли брати участь в регуляції температури тіла тварини і робили його більш привабливим для протилежної статі.

  • Дослідження показують, що ця тварина проводила велику частину свого часу, харчуючись наземними рослинами, в той час як його очі, близькі до вершини його черепа, дозволяли йому стежити за тим, що відбувалося навколо нього, – додають дослідники.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *