Півмільйона призових, 500 дітей: відомий гросмейстер проведе у Вінниці рекордний шаховий турнір

Інтерв'ю Новини Вінниці Статті

Відомий німецький шахіст латиського походження Аркадій Найдіч очолює Вінницьку обласну федерацію шахів з вересня минулого року. Тоді кандидатуру всесвітньо відомого гросмейстера, що входить до 20-ки найсильніших гравців планети, одноголосно підтримали члени президії федерації. Навесні цього року Аркадій планує організувати у Вінниці перший чемпіонат України серед шахістів-аматорів, а вже влітку – провести рекордний міжнародний дитячий турнір із призовим фондом у півмільйона   гривень. Президент обласної федерації особисто долучиться до фінансування обох змагань, але сподівається також на однодумців-інвесторів. Про такі плани функціонер-гросмейстер розповів кореспонденту Вінниця.ОК.

У Вінниці – завдяки дружині

У місті над Бугом зірковий спортсмен опинився через дружину – вінницьку шахістку Юлію Швайгер. Аркадій розповідає, що познайомився із коханою на одному із шахових турнірів, і після весілля нерідко буває у Вінниці:

  • Більше двохсот днів на рік я знаходжусь у розїздах, але Вінницю відвідую регулярно. Мені тут дуже комфортно, тим більше, що це рідне місто моєї дружини, тут живе її родина. Тож, коли можу, буваю тут

«Відносно випадкова» посада

Пан Найдіч зізнається, що став президентом обласної федерації шахів завдяки випадковості. В один з його приїздів до Вінниці в установі якраз обирали очільника на наступні 5 років. Маючи досвід роботи функціонера (Аркадій обіймає посаду фінансового директора європейської шахової федерації та входить до однієї з комісій FIDE), він вирішив запропонувати свою кандидатуру.

  • Посаду я отримав відносно випадково. Так сталося, що коли обирали президента обласної федерації шахів, я був у місті, і вирішив подати свою кандидатуру. Зробив це, бо люблю шахи і можу допомогти розвивати цей спорт на Вінниччині. Допомогти як знаннями, так і фінансово, – сказав гросмейстер  

Аматорський чемпіонат та рекордний турнір «на мільйон»

Аркадій готовий залучити особисті фінанси для розвитку вінницьких шахів. Загалом дитячий турнір, який триватиме з 23 по 27 червня, коштуватиме 1 мільйон гривень, половина від якого піде на призовий фонд.

Очікується, що в турнірі візьме участь близько 500 дітей з 15 країн світу – рекордна кількість спортсменів серед подібних змагань в Україні. Назву турніру оголосять за декілька днів, як тільки знайдуть майданчик для проведення заходу.

Крім того, в планах – провести перший чемпіонат України серед шахістів-аматорів. Його «зіграють» вже у березні.  

  • Перший турнір, який ми організовуємо – аматорський чемпіонат України. Подібний формат дуже популярний в Європі, а от в Україні такі змагання відбудуться вперше. Другий турнір – для дітей до 14 років. Він має увійти до Книги рекордівУкраїни за кількістю учасників, – ділиться задумами Аркадій  

Для довідки: Аркадій Найдиіч народився 25 жовтня 1985 році у Ризі. У 1996 році разом з родиною переїхав до Німеччини, громадянином якої став у 2005-ому. З 2001 року – гросмейстер.

У 2014-ому Аркадій переміг чемпіона світу Магнуса Карлсена. З 2015 рокувиступає за Азербайджан.

                                                                                                  Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *