На Вінниччині в Барі оголосили 2019 рік роком італійської принцеси Бони Сфорци

Новини Вінниці

Громадська організація «Актив. Бар» спільно з ініціативною групою «Жіночий клуб Бони Сфорци» звернулися до Барської міської ради з проханням проголосити 2019 рік в Барській ОТГ – роком італійської принцеси та польської королеви Бони Сфорци, засновниці міста Бара. Вчора, 31 січня, Барська міськрада, враховуючи надзвичайний вклад королеви в становлення та розвиток міста, підтримала ініціативу громадськості.

  • 2 лютого 2019 року виповнюється 525 років від дня народження Бони Сфорци. З нагоди цієї дати ми вирішили, що варто було б провести низку заходів на її честь. З ініціативою звернулися до Барської міської ради і депутати підтримали нашу ідею, – розповідає голова  «Жіночий клуб Бони Сфорци» Оксана Бас. – Оголошення року Бони Сфорци стане гарним символом для нашої громади. Спонукатиме вже в запланованих заходах згадувати жінку, яка створила наше місто, впроваджуючи на той час найновіші технології для його розвитку. Це наша гарна й достойна історія, якій варто приділити увагу, щоб мати стимул до розвитку нашої громади, щоб тримати марку достойну королеви.

Наразі перелік заходів у рамках відзначення року Бони Сформи ще не сформований. Для координації буде утворений організаційний комітет, повідомляють у міській раді. Першочергово він напрацьовуватиме низку просвітницьких заходів в освітніх закладах.

Також планується виготовлення невеликої гіпсової скульптури королеви розміром у 20–25 см, яку вручатимуть закладам та організаціями, як знак якості за надання послуги. Це буде своєрідний орієнтир для гостей міста та туристів, що заклад варто відвідати, бо він того заслуговує. Ескіз статуетки, як додає Оксана Бас, вже готовий. Його створила художниця Олена Рязанцева, виготовленням займається Наталя Бойко. Окрім цього, «Жіночий клуб Бони Сфорци» вивчає дослідження гастролінії часів Бони Сфорци, досліджуючи промисел трюфеля від Сфорців з Арагону до лісів Бара.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *