Японці вивели на орбіту кулі, що створять штучний зорепад (відео)

Відео Новини Світу

17 січня ракета Epsilon-4 вивела на низьку навколоземну орбіту супутник з крихітними кульками на борту – в установлений час пристрій викине їх, створивши штучний метеоритний потік.

Автори проекту Sky Canvas, компанія Astro Live Experiences, планує використовувати їх замість феєрверків під час великих свят, пише Gizmodo.

Перше шоу з використанням штучного метеоритного потоку замість феєрверку пройде в 2020 році в Хіросімі. Метеори, що випускають світло під час проходження через атмосферу, буде видно мільйонам людей на території 200 кв км, стверджують в компанії.

Відразу після запуску Astro Live Experiences намір провести випробування системи, в ході яких супутник скине кілька куль. Вони повинні повністю згоріти на висоті від 40 до 60 км над поверхнею, що значно вище стандартної висоти польоту комерційних літаків (10-11 км). ALE очікує "мінімального" впливу на навколишнє середовище від "космічного пилу", що падає назад на Землю.

Проектом займаються доктора Лена Окадзима (Lena Okajima) і Тосінорі Кувахара (Toshinori Kuwahara), які до цього вивчали астрономію і аерокосмічну інженерію в японських університетах. Представники стартапу орієнтуються на багатих бізнесменів і міську владу: за їхніми словами, вартість одного запуску не перевищує ціну великого феєрверку в мегаполісі.

У Токіо одне шоу з феєрверком коштує близько 40 тисяч доларів, а запуски на День незалежності в Нью-Йорку – майже 6 мільйонів доларів. ALE розраховує приймати перші замовлення на "зорепади" на початку 2020-х років.

За словами розробників технології, супутник буде досить часто проходити над більшістю великих міст, щоб виконати замовлення. В майбутньому стартап планує запустити більше супутників, щоб зробити свою роботу "більш гнучкою".

"Зірки" ALE відрізняються від справжніх не тільки різними кольорами. Вони летітимуть набагато повільніше (8 кілометрів на секунду проти 72 кілометрів у секунду) і світити в 70 разів яскравіше, щоб глядачі встигли їх побачити. У теорії, запуск можна буде спостерігати з будь-якого куточка Токіо через те, що "зорепад" проходить вище, ніж звичайний феєрверк.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *