6 січня 2019 року відзначають Святвечір. За традицією, обов'язковими на передріздвяній вечері мають бути кутя та узвар. Для вас рецепти куті – традиційної різдвяної страви.
Рецепт традиційної куті з пшениці
Для її приготування за «бабусиним» рецептом вам знадобиться:
– пшениця
– 2 ст.
– мак
– 1ст.
– волоські горіхи – 0,5 склянки, йдеться про подрібнені;
– родзинки – 180 г;
– мед – 150 – 180 г;
– сіль – щіпка.
Готуємо кутю з пшениці: покрокова інструкція
1. Зерна пшениці гарненько промийте і замочіть у холодній воді, бажано на ніч. Вранці знову промийте їх, воду злийте.
2. Залийте зерна пшениці водою у співвідношенні 1:2 і варіть на слабкому вогні 3-4 години, періодично помішуючи.
3. Мак промийте в холодній воді, а потім запарте його на кілька годин. Процідіть через марлю. Розітріть мак у кавомолці або пропустіть через м'ясорубку, можете в ступі, як робили наші предки. Я зазвичай цукор не додаю, але якщо ви – любитель солодкого, його можна розтерти з маком, додавши за смаком.
4. Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть.
5. Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці, додайте друбку солі й поставте готову кутю у холодильник, подавати її потрібно холодною. Якщо ви хочете якось урізноманітнити класичний рецепт куті, можна до неї додати курагу -100 г (перед цим залити окропом) – або цукати (50 г), але цей варіант – для ласунів.
Також кутю з пшениці можна приготувати в мультиварці. Для її приготування знадобляться ті ж інгредієнти, які наведені вище. Промиваємо спочатку пшеницю під холодною проточною водою. Висипаємо її в мультиварку і наливаємо 400-500 мл холодної води і варимо в режимі "каша" 40-50 хвилин. Коли вона звариться, перекладаємо її в іншу ємність. Розітріть мак, можна з цукром. Родзинки замочіть в гарячій воді на 10-15 хвилин, потім процідіть. Змішайте пшеницю, мак, родзинки, горіхи і мед в мисці і поставте готову кутю в холодильник.
Кутя з рису
Для її приготування вам знадобиться:
– рис – 1,5 склянки;
– мак – 1 ст.;
– волоські горіхи – 0,5 склянки, подрібнені;
– родзинки – 0,5 склянки;
– мед – 120 – 130 р.
Готуємо кутю з рису: покрокова інструкція
1. Рис краще обрати круглозерний. Промиваємо його, проціджуємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і варимо до готовності.
2. Мак промиваємо, заливаємо окропом на кілька годин, потім проціджуємо через марлю. Розтираємо його в ступі, кавомолці, за допомогою м'ясорубки або блендера.
3. Родзинки залийте гарячою водою і залиште на 15 хвилин, потім просушіть його.
4. Покладіть рис у миску, додайте туди мак, родзинки, горіхи і мед. Готову різдвяну страву ставимо в холод. Можна урізноманітнити цей рецепт, додавши консервовані вишні без кісточок або запарений кизил (50 г).
Лайфхак: якщо ваша кутя вийде густою, це можна легко виправити, додавши трохи узвару або кип'яченої води.
Готуємо кутю з перловки
Для приготування вам знадобиться:
– перлова крупа – 200 г;
– мак – 150 г;
– горіхи – очищені та подрібнені – 0,5 ст.;
– родзинки – 50 г;
– мед – за смаком, я додаю 100 р.
Як приготувати кутю з перловки: покрокова інструкція
1. Перлову крупу промиваємо, заливаємо її у співвідношенні 1:3 і варимо до готовності, після чого проціджуємо.
2. Мак заливаємо окропом на 2 години, потім його потрібно відцідити і пропустити через м'ясорубку або перетерти в кавомолці, блендері, ступі.
3. Родзинки запарюємо окропом на 15 хвилин, проціджуємо.
4. Висипаємо перловку в миску, додаємо мак, горіхи, родзинки, мед, все ретельно перемішуємо.