Нобеля-2018 з хімії дали за роботи над еволюцією ферментів та дисплеем фагів, що продукують пептиди та антитіла

Новини Світу

Нобелівську премію з хімії 2018 року вручили за "направлену еволюцію ферментів та роботу над дисплеем фагів, що продукують пептиди та антитіла". 

Це оголосили на прес-конференції Нобелівського комітету у середу, 3 жовтня. 

Нагороджені за це спільно Френсіс Х. Арнольд, Джордж П. Сміт та сер Грегорі П. Вінтер. 

Методи, які розробляли лауреати премії 2018 року, тепер допомагають виробляти екологічно чисті хімікати, випускати нові матеріали, виробляти стійке біопаливо, пом'якшцувати хвороби та рятувати життя.

Цьогорічні лауреати з хімії взяли під контроль еволюцію та використовували ті ж самі принципи – генетичні зміни та відбір – для вивчення білків, які спрацьовували в еволюції людини.

Френсіс Арнольд провела першу спрямовану еволюцію ферментів-білків, які каталізували хімічні реакції.

Ферменти, вироблені за допомогою спрямованої еволюції, використовуються для виробництва всього, починаючи від біопалива до лікарських препаратів.

Інший лауреат Джордж Сміт розробив метод, відомий як фаговий дисплей, де бактеріофаг – вірус, який заражає бактерії – може бути використаний для розробки нових білків.Інший лауреат Джордж Сміт розробив метод, відомий як фаговий дисплей, де бактеріофаг – вірус, який заражає бактерії – може бути використаний для розробки нових білків.

Сер Грегорі Вінтер, який отримав нагороду третім, використовував фагові дисплеї для виробництва нових фармацевтичних препаратів.

На сьогодні дисплей фагів продукує антитіла, які здатні нейтралізувати токсини, протидіяти аутоімунним захворюванням та вилікувати рак з метастазами.

У минулому році Нобелівську премію з хімії дали за розробку, яка дає змогу зберегти форму біомолекули після заморожування. 

Науковців Жака Дубочета, Йоахіма Франка і Річарда Хендерсона відзначили за "розробку кріоелектроннї мікроскопії для визначення структури з високою роздільною здатністю біомолекул у розчині".

Кріоелектронний мікроском, який розробили вчені, дає змогу, за допомогою методу склеювання, зберегти природну форму біомолекул після їх заморожування.

Журі нобелівського комітету вважає, що "цей метод змінив біохімію, яка переходить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *