Британську малину вирощують на Вінниччині серед лісу

Новини Вінниці

Уже кілька років на Вінниччині в Крижопільському районі лісівники вирощують малину британської селекції – особливий сорт – Джоан Джей. Ягода –  велика, солодка, а головне – екологічно чиста, адже  росте в лісі.  Її не кроплять і не додають хімічних речовин. Збирають малину винятково вручну. Деякі кущі сягають двох метрів заввишки, а ще вони – не колючі.  

Віталій Каменчук,  майстер лісового розсадника розповідає:

Ягода сама по собі досягає ваги по вісім грамів, це дуже немало, порівняно з рештою сортів, крім того ягода дуже добре транспортується.

Займатись не лише вирощуванням лісу, а й бджільництвом, збором лікарських трав  стало вже традицією лісових господарств.

Анатолій Бондар,  начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства каже, що цьогорічний врожай буде близько  сорока тонн.

За словами лісників, у минулі роки ягоди приносили неабиякий дохід, за кілограм малини заготівельники давали двадцять п’ять гривень. Але цього року ціна різко впала.

Володимир Ковпак,  головний лісничий державного підприємства «Крижопільське лісове господарство» пояснює:

Нині заготівельна ціна – 9-14 гривень, в середньому – 12. Саме за стільки покупець у нас забирає малину.

На зароблені гроші лісівники купують техніку. Приміром, придбали універсальний трактор, який  не лише знищує бур’ян, а й культивує землю так, що в ній залишається волога.  Цього року лісівники планують заробити приблизно півмільйони гривень. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *