Чому на Вінниччині “опломбували” сільську школу

Новини Вінниці

Більше сотні дітей можуть "запізнитися" на навчання через затягування чиновників з виділенням коштів.

На Вінниччині у селі Кожухів склалася екстрена ситуація з єдиною у населеному пункті школою.

Як повідомила ТСН.ua мама двох школяриків Юлія, школу закрила пожежна інспекція. 

"Мені і всім батькам головне, щоб була школа відкрита, щоб нас не возили, Бог знає, куди. А у нас в районі неможливо нічого вирішити. У нас дуже багато корупції", – нарікає жінка.

Як з'ясувалося, 2016 року у школі була перевірка дотримання вимог пожежної безпеки. Тоді директору вказали на декілька недоліків, які він виправив. Пізніше, у грудні 2017 року, до школи приїхала позапланова перевірка ДСНС, яка виявила низку вже інших порушень, які потрібно було усунути. 

При чому часу на це у школи виявилося небагато. За словами директора школи Валерія Петрика, вже за кілька тижнів, 12 січня 2018 року, Вінницький адмінсуд за позовом ДСНС Вінницької області ухвалив рішення про закриття школи через невиконання усіх вимог.

Валерій Петрик пояснив, що за цей час у школі були проведені роботи з усунення недоліків, які були у рамках їхніх можливостей, наприклад, були проведені інструктажі тощо. 

На інші ж вимоги потрібно було витратити чимало коштів, яких у школ немає. Серед них: заміна дверей у щитовій на спеціальні двері, які блокуються у разі пожежі; заміна люку на горищі таким самим, що блокується під час пожежі; забезпечення персоналу засобами хімзахисту (протигазами, костюмами) тощо.

"Ми подавали клопотання… Я писав доповідні до відділу освіти з проханням виділити кошти, щоб усунити недоліки. Проте лишалися 8-9 недоліків, які можна було усунути тільки за вкладання великих коштів, а це 600 тисяч грн. У них (відділу освіти Літинської РДА, – ред.) таких сум не було і зараз немає. Лише у вересні має відбутися сесія депутатів, щоб виділити ці кошти. Таким чином, з 24 липня школа стоїть опломбована виконавчою службою, відключено електроенергію", – повідомив директор. 

Лише 20 серпня чиновники зайнялися питанням школи. До села Кожухів прибула делегація з районої адміністрації. Зокрема приїхала начальниця відділу освіти Тетяна Гордійчук та голова Літинської РДА Ярослав Чернега.

За словами Чернеги, найбільшими проблемами у школі, які потребують нагального вирішення, є встановлення протипожежної сигналізації та обробка дерев’яних конструкцій вогнетривкою речовиною. 

"Ми взяли проектну документацію на будівлю школи. Зараз декілька підприємств, які спеціалізуються на таких видах робіт, зроблять кошторис. Ми будемо вести мову про те, щоб до 1 вересня вони виконали всі роботи. А 5 вересня у нас буде сесія районної ради, на якій ми виділимо ці кошти. Я думаю, якщо підрядники не встигнуть завершити роботи до 1 вересня, це буде плюс мінус кілька днів", – заявив Ярослав Чернега.

Водночас голова Літинської РДА не зміг пояснити, чому районна рада так довго затягувала з розглядом рішення про виділення необхідних коштів для Кожухівської школи.

Таким чином, зараз є загроза того, що 125 учнів Кожухівської школи можуть почати навчальний рік із запізненням.

Ольга Скичко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *